Helena Lopes

6 aliments que has d'evitar si estàs donant el pit

Les llevadores de Més que Llet ens expliquen com ha de ser l'alimentació durant la lactància

27 de juny de 2023 a les 07:30h
Helena Lopes
La dieta equilibrada i saludable és la base de la lactància. Les llevadores i consultores internacionals de lactància Mariona i Sònia, de Més que Llet, recorden que cal consumir fruites, verdures i hortalisses, cereals integrals, llegum, proteïna animal en cas de no ser vegana o vegetariana i greixos saludables si s'està donant el pit.

Més enllà d'això, la dieta no ha de ser molt concreta, ni tan sols són necessaris els suplements (a excepció del iode, com expliquem en aquest article). L'únic que fa variar la qualitat de la llet, segons s'ha pogut contrastar, és el consum de greixos saturats (embotits, processats, etc.). Per això, es recomana que se substitueixin per greixos saludables (oli d'oliva verge extra, fruits secs i peixos blaus).


Sí que és cert que segons els aliments que ingerim, el sabor de la llet pot variar. Però això, les llevadores de Més que Llet ho consideren positiu perquè així les criatures s'acostumen des de ben petites a la diversitat de gustos. De fet, ja quan estan dins la mare, els bebès perceben aquests canvis perquè el líquid amniòtic també pot variar segons l'alimentació. 

Existeixen aliments que augmentin la producció?


Al llarg dels anys s'ha arribat a fer molt popular la creença que hi ha certes aliments (anomenats galactagogs) que ajuden a augmentar la producció de la llet materna, però els estudis i evidències científiques actuals no diuen el mateix.

No hi ha aliment que augmenti la producció de la teva llet, el que sí que fa que produeixis més són dos aspectes: que el teu fill succioni de manera correcta i buidi el pit (o que extreguis llet de manera manual i constant) i assegurar-te que estiguis ben hidratada.

6 aliments que has d'evitar (o moderar) quan estàs alletant: 

Alcohol. Durant la lactància es recomana no consumir alcohol, ja que s'excreta en la llet materna. Mentre hi hagi alcohol en sang materna, n'hi haurà també a la llet. Per tant, no serveix "buidar el pit de llet amb alcohol" i alletar a continuació. T'expliquem com ho has de fer: 


Cafeïna: se'n pot prendre però en quantitats moderades (1 o 2 al dia). Si notes que la teva criatura té insomni o està irritable, prova de retirar-lo.

Infusions: hi ha la percepció que tot el natural es pot consumir, però el cert és que hi ha plantes que són tòxiques. Els ingredients actius dels extractes de plantes són substàncies químiques (similars a les dels medicaments), per la qual cosa presenten el mateix potencial de causar efectes adversos seriosos. Així, per exemple, durant l'embaràs i la lactància no es recomana consumir anís estrellat, fonoll, etc. Pots consultar totes les excepcions a e-lactancia.org.

Peixos grans (tonyina, emperador, etc.). Acumulen molt mercuri i per això es recomana el consum de peixos petits: sardina, salmó i peixos blancs. evitar algues perquè tenen massa quantitat de iode. arsènic està present a l'arròs, beguda vegetal d'arròs, tortitas d'arròs, esbandir-lo bé. 

Algues: tot i que el iode és un dels minerals més importants durant la lactància, la quantitat de iode que tenen les algues és excessiva. Aquest elevat contingut pot ser perillós i pot produir efectes adversos, tant en la mare com en el nadó.

Begudes i tortitas d'arròs: convé no abusar-ne perquè l'arròs conté una quantitat moderada en arsènic (metall pesat). En aquest sentit, durant la lactància es pot consumir arròs tranquil·lament, però cal tenir en compte una sèrie de mesures de precaució per reduir-ne el contingut, com rentar-lo bé, posar-lo en remull unes hores abans o evitar el consum de l'aigua en què s'ha cuit.
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres