Benvinguts a Pagès

10 sortides en família (o amb la classe) per conèixer la vida al camp

D'on ve el que mengem? Granges i productors locals a Catalunya ofereixen visites i activitats per a tots els públics durant tot l'any

15 de setembre de 2023 a les 07:31h
Benvinguts a Pagès
Sovint els infants ens pregunten d'on ve la llet, els ous, els tomàquets o la xocolata, entre d'altres. Si a casa o a l'escola voleu descobrir d'on surten els aliments que mengem i les feines del camp, a Catalunya hi ha molts productors, agricultors, ramaders i pescadors que obren les seves portes al públic amb visites guiades i activitats per a totes les edats.

De fet, la gran majoria ho fa amb la iniciativa de Benvinguts a Pagès, que cada any celebra la seva Festa un cap de setmana de tardor amb activitats per apropar el món rural i la pagesia al conjunt de la ciutadania. 

Una bona ocasió per acostar-nos a la natura amb els infants, visitar explotacions agroalimentàries, aprendre en família, fer tast d'aliments i omplir el rebost comprant directament als pagesos i pageses els seus productes de proximitat. A Criar.cat us hem preparat un recull de granges i productors locals que ofereixen visites i activitats per a totes les edats tot l'any. 

  1. Casa Fardaball, carns i embotits de boví
  2. Cal Perico, fruita
  3. Sant Gil d'Albió, formatges
  4. Bec d'or, pollastre ecològic
  5. Lo Nostre Arròs, arròs i altres cereals
  6. Oli Castelló, oli i olives
  7. Dolça abella, mel
  8. Museu del Torró i la Xocolata
  9. Celler La Botera, vi
  10. Ecomuseu Els Pastors de la Vall d'Àssua
 

Casa Fardaball, carns i embotits de boví 

A l'Alta Ribagorça trobem Casa Fardaball, una explotació familiar ecològica amb 100 vaques alletants de raça bruna dels Pirineus. La podem visitar durant tot l'any i fer un tast dels seus productes.
 

Durant la visita es dona menjar a les gallines, conills i vaques. S'aprèn com s'engreixen les seves vaques que pasturen a les muntanyes de Barruera, i els vedells que prenen llet de les mares, farratges i pinso ecològic. A més, descobrirem les hortalisses de temporada que cultiven. I per completar la visita, farem un tast de minihamburgueses de vedella ecològica Faraball Sat amb pa del poble i beure. Tota la informació aquí.
 

 Cal Perico, fruita

Aquesta és una petita explotació familiar de les Garrigues que cultiva pomes d'alçada de les varietats Pink Lady i Gala. Ofereixen visites guiades per conèixer personalment als pagesos que hi treballen i la seva tasca diària.
 

La seva situació geogràfica i el clima aporten característiques especials al seu producte. De fet, les seves pomes van guanyar el premi a la millor poma Golden el 2022 que atorga Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. Tota la informació aquí.
 

 Sant Gil d'Albió, formatges

Per aprendre tot el procés d'elaboració del formatge podem anar a can Sant Gil d'Albió a la Conca de Barberà. Una empresa familiar amb trenta-cinc anys d’experiència en l'elaboració de formatges artesans. Al visitar les seves instal·lacions veurem que són una empresa dinàmica, moderna i en constant creixement ampliant la seva gamma de productes, però sempre tenint presents les seves arrels. 
 

Actualment, elaboren prop de 90.000 kg de formatge a l'any, de manera artesanal, i obtenint un producte de màxima qualitat. Exporten el 40% de la seva producció, especialment als Estats Units i a Europa. Tota la informació aquí.
 

Bec d'or, pollastre ecològic

En Josep i la Mireia són els responsables de la granja Bec d'or a on crien la raça autòctona del Gall negre del Penedès, per tal de fomentar la seva recuperació. Ofereixen productes saludables, de qualitat amb la certificació ecològica del CCPAE. També elaboren croquetes, canelons i Brou Ecològic de pollastre.
 

A la seva granja,que opera amb energia solar al 100%, veurem com els pollets són cuidats amb les millors condicions ambientals, tots els galliners tenen grans patis per moure's lliurement, menjar i picotejar al medi. L'alimentació dels galls es basa en cereals i vegetals ecològics, lliures de medicaments, antibiòtics i hormones. Tota la informació aquí.  
Lo Nostre Arròs, arròs i altres cereals

Al bell mig del parc natural del Delta de l’Ebre hi ha Lo Nostre Arròs, una empresa familiar dedicada a l'elaboració d'arròs present en totes les seves fases de cultiu, elaboració, envasat i comercialització. El seu producte de qualitat és doncs de collita pròpia, producció limitada i sense mescla de varietats.
 

A la seva visita guiada entre arrossars ens explicaran el cultiu de l'arròs, el tipus de varietats que hi ha i veurem en funcionament un molí d'arròs. A més, en acabar podrem assaborir aquest cereal acabat de moldre. Tota la informació aquí.
 
Oli Castelló, oli i olives

Aquesta és una empresa familiar de productors d'oli d'oliva extra verge amb tradició des de 1879. A Oli Castelló elaboren olis fins a 18 varietats diferents dins la comarca de la Noguera. Els seus diferents olis han estat premiats internacionalment i en tres ocasions han aconseguit estar dins els cinquanta millors olis d'oliva extra verge del món. 
 

A banda de les diferents varietats d'oli, també ofereixen productes com olives, xocolates i altres productes amb sabor verge extra. A la visita hi ha la possibilitat d'entrar al Molí Alsina i veure tot el procés d'extracció de l'oli. Tota la informació aquí.
 
Dolça abella, mel

Si volem saber d'on ve la mel una bona opció és contactar amb la Dolça abella al Pla de l'Estany. Seguint les diferents floracions al llarg de l'any, obtenen diferents varietats de mel com la de castanyer, cap d'ase, romaní, bruc, mel de bosc, les mil flors o de prats de muntanya. Tenen els seus abellars en diferents Parcs Naturals de la província de Girona. 
 

Ens explicaran com realitzen la transhumància buscant bones floracions, i el millor lloc per les abelles. I com obtenen el pol·len de les flors i el serveixen fresc (congelat), ja que d'aquesta manera és com millor es conserven totes les propietats. Tota la informació aquí.
 
Museu del Torró i la Xocolata

Torrons Vicens és una empresa familiar amb una llarga tradició torronera. Situada a la localitat d'Agramunt (Lleida), considerada el bressol del Torró i la Xocolata a la Pedra, elabora torrons artesans i altres especialitats. Coneguda per la seva elaboració artesanal del torró durant més de dos segles, especialment del Torró d'Agramunt.
 

Just al costat de la fàbrica i la botiga hi ha el Museu del Torró i la Xocolata, un espai cultural on es pot conèixer la història del Torró i la Xocolata així com la trajectòria de l’empresa Torrons Vicens. Hi podem veure en directe com es fabriquen els torrons i la xocolata a la pedra de manera artesanal. Tota la informació aquí.
 
Celler La Botera, vi
 
Des de fa milers d'anys el vi és considerat un aliment comú i saludable de l'alimentació humana, per la seva gran aportació de proteïnes vegetals i greixos saludables. Aquest celler situat a la Terra Alta té una gran tradició vitivinícola i molt arrelada des de la seva constitució l’any 1986.
 

Per aprendre en primera persona el món de la vinya i del vi en aquest celler ofereixen activitats dirigides que s'adapten als interessos i a les edats del seu públic. Així podem conèixer el celler, fer un tast dels seus vins, passejar entre vinyes, esmorzar amb el seu equip o, simplement, gaudir d’un dia en família. Tota la informació aquí.
 
Ecomuseu Els Pastors de la Vall d'Àssua
 
I per acabar aquest recull per apropar-nos al món rural i a la pagesia us proposem fer la visita gratuïta i guiada a l'Ecomuseu Els Pastors de la Vall d'Àssua.
 

Aquí podrem conèixer la feina de les pastores i pastors i com treballen amb els ramats d'ovella xisqueta. Tota la informació aquí.
 

Fotos: Propietat Benvinguts a Pagès.

Amb la col·laboració de

Mar Domènech
Periodista especialitzada en cultura i oci familiar, i responsable comercial de Criar.cat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat