Mar Domènech

La importància de l'educació sensorial en la primera infància

Propostes per estimular els sentits des de ben petits

9 d'octubre de 2023 a les 07:30h
Mar Domènech
per Criar.cat
Els primers anys de vida de tot infant són clau per al seu creixement i desenvolupament cognitiu i motor.

De fet, els nens i nenes descobreixen i comprenen el seu entorn a través dels sentits. L'oïda, la vista, el tacte, el gust i l'olfacte estimulen el seu cervell i, per tant, la seva capacitat d'aprenentatge. Per això, fins als tres anys, és tan important potenciar l'educació sensorial. La maduresa sensorial s'assoleix al voltant dels sis anys.


A més, els sentits possibiliten l'aprenentatge cognitiu, però també l'afectiu, l'emocional i el social, és a dir, el desenvolupament integral de l'infant.

Beneficis de l'educació sensorial en la primera infància

L'educació sensorial té diversos beneficis, a més de fer percebre cada un dels sentits de forma més completa i intensa. Els sons són més nets, els colors són més vius, les textures més plenes, o les olors i els sabors més profunds. D'aquesta manera és com s'aconsegueix una gran receptivitat, i es dona als sentits el protagonisme que es mereixen al nostre dia a dia. A continuació, detallem alguns dels beneficis.

Augmenta la curiositat, atenció, concentració i el desig per l'aprenentatge.

Provoca el sentit d'exploració, moviment, interacció i comunicació.

 Millora el seu desenvolupament físic, psicològic i emocional.

Fomenta el pensament lògic​.

Promou la comunicació no verbal.

Desenvolupa les relacions positives amb altres nens i adults, i l'empatia.

 Estimula les capacitats sensorials.

Potencia el coneixement de l'entorn i del propi cos.
 

5 propostes per a treballar l'educació sensorial:

A casa podem fer moltes activitats per estimular els sentits dels nostres fills i filles, i per tant potenciar la seva educació sensorial. 

Estimulació auditiva: Cantar cançons i acompanyar-nos d'instruments que facin sons i sorolls, escoltar música, o imitar sons d'animals, vehicles i altres.

 Estimulació visual: Fer jocs amb miralls per interactuar amb el reflex, mirar contes i àlbums il·lustrats, jugar amb llums i ombres, o amagar i trobar objectes.

Estimulació tàctil: Pastar amb plastilina o fang, tocar objectes amb diferents textures, acariciar teixits de tota mena o experimentar amb sensacions corporals segons si fa fred o calor.

Estimulació olfactiva: Rodejar-nos d'olors agradables i no massa intensos que ens puguin marejar. Els millors aliats són el menjar, la fruita o la mateixa natura.

 Estimulació gustativa: Experimentar amb els sabors de diversos aliments per diferenciar-los, fer massatges a la boca per estimular el sistema orofacial i anar variant els aliments per acostumar-los a diferents sabors i textures.
 

Just per aquesta etapa, Panini té la col·lecció d'El Petit Príncep amb títols que potencien l'educació sensorial dels teus fills i filles:  

 El meu llibre de textures - El Petit Príncep és una adaptació de l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry acompanyada amb les il·lustracions originals i amb una textura diferent a cada pàgina. Podreu endinsar-vos encara més a la història tocant la campana de la rosa, el pèl de la guineu, la llana suau del xai o el mocador del Petit Príncep.

 On s’amaga, el Petit Príncep?, és un llibre amb solapes que ens permet el joc i la interacció. A cada pàgina el petit lector juga a endevinar a on són els personatges del Petit Príncep. Les estrelles brillants de la coberta també són ideals per estimular el sentit del tacte.

 Bona nit, Petit Príncep és un bonic llibre amb llum amb el qual podreu estimular el sentit de la vista just abans d'anar a dormir. A cada pàgina, hi trobareu un fragment de la història del Petit Príncep adaptada als primers lectors, una frase per recordar, i una petita interacció amb el lector. Les estrelletes amb llum són les encarregades d'acompanyar-nos en aquesta lectura dolça i tranquil·la.

Ja que parlem de l'hora d'anar a dormir, Comptem ovelles amb El Petit Príncep també us pot ser molt útil per als que ja són una mica més grans. Un llibre amb textures suaus que explica una divertida història que té com a protagonista el Petit Príncep i la guineu, tots dos compten les entremaliades ovelles que van apareixent a les pàgines del llibre, fins que el Petit Príncep s'adorm. 


Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat