Com que no estava als ossos, aparentment semblava que no tenia cap problema

La Ylènia ha passat més de mitja vida amb un Trastorn de la Conducta Alimentària: va emmalalir quan era una nena i s'ha curat ja d'adulta

30 de novembre de 2023 a les 07:00h
Li és molt difícil, a la Ylènia, especificar amb exactitud quina edat tenia quan el Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA) va entrar a la seva vida. Amb encara no 10 anys, ja tenia un 'mantra' constant i amenaçador martellejant-li el cap: «He de ser perfecta».

En aquell moment, les celebritats a qui gran part de la societat seguia i admirava eren models com Kate Moss o Victoria Beckham, dos exemples de dones amb físics escardalencs i completament insans.


La Ylènia també formava part d'aquesta gran massa de fans. De fet, la seva obsessió per voler excel·lir en tot arribava fins a l'extrem de creure's que si es feia una rascada a la pell, deixaria de ser perfecta per sempre. O que si algú pesava menys que ella, allò era sinònim que estava massa grassa i que, per tant, havia de castigar-se reduint la ingesta calòrica.

Aquell garbuix de pensaments tòxics, però, no li impedien fer vida normal, perquè només eren això; pensaments. «Si em saltava algun àpat o m'afartava de menjar i després vomitava, a casa no se n'assabentaven, perquè, tret dels diumenges, mai ens assèiem junts a taula».



Qualsevol actitud infreqüent amb l'alimentació, doncs, passava completament desapercebuda. A més, «com que no estava als ossos, aparentment semblava que no tenia cap problema».


I aquí és on rau el gran mal de la salut mental; que com que no es veu, sembla que no existeixi. «Però hi és, i té la forma d'un núvol fosc que et fa ombra tot el dia».

Vint-i-un anys més tard i després d'un llarguíssim període de teràpia i lluita constant contra el que va batejar com El meu monstre, ara la Ylènia és una persona nova: «M'estimo i em tracto com no m'hauria imaginat mai que faria».

Va emmalaltir de petita i s'ha curat d'adulta: «Parlar i exterioritzar sense pudor les meves emocions, m'ha salvat. Tant de bo hagués tingut aquests espais, de nena. Escoltar, validar i acompanyar en moments tan intensos i alhora vulnerables com ho són la infantesa i l'adolescència, és indispensable per equilibrar la balança de la pressió social sense pietat que exerceixen les xarxes en les noves generacions».
 El testimoni en primera persona d'Ylènia Morros, recollit per la periodista Aina Font Torra
Fotos cedides per Ylènia Morros 
Llegir més «Històries de vides» aquí

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat