Kampus Production

Coneixes els beneficis del vinagre de Mòdena per als infants? 3 receptes que els encantaran

Repassem les propietats d'aquest ingredient i et donem idees per introduir-lo en la dieta dels teus fills, de la mà de Borges

25 d'abril de 2024 a les 07:00h
Kampus Production
per Criar.cat
El vinagre balsàmic de Mòdena és un ingredient únic capaç de posar intensitat i color a les nostres amanides però també a molts altres plats de carn, peix i fins i tot, a dolços de postres o a les vinagretes. És un ingredient molt nutritiu amb múltiples beneficis per a totes les edats.

Però no tots els vinagres balsàmics de Mòdena són iguals, cal fixar-nos sempre que en l’etiqueta hi figuri la Indicació Geogràfica Protegida, que significarà que el producte procedeix, efectivament, de la ciutat de Mòdena i s’ha elaborat amb els raïms locals.

Per això, avui repassem les propietats i els beneficis d'aquest ingredient amb Borges, una de les empreses referents del sector alimentari a Catalunya, amb més de 125 anys d'història, i que té entre els seus productes estrelles precisament el vinagre balsàmic de Mòdena. I per posar-vos-ho fàcil, us deixarem tres receptes per a tota la família que us encantaran:

  1. Amanida de cogombre
  2. Raviolis de carabassó farcits de tonyina
  3. Maduixes amb vinagre


Curiositats que potser no sabies...

El vinagre balsàmic de Mòdena s’elabora mitjançant un sistema similar al de les soleres que donen lloc el xerès espanyol, la qual cosa significa que per obtenir un bon vinagre balsàmic de Mòdena es necessita un temps determinat de criança. A diferència d’altres vinagres, que s’elaboren directament amb el vi, l’origen d’aquest producte és el most cuit, procedent dels raïms de la zona (Trebbiano, Uniblanc, Malbec o Barbera). Es deixen envellir en botes de grandàries diferents que poden ser de roure, cirerer, castanyer, etc. 

És un producte qualificat com IGP (Indicació Geogràfica Protegida) exclusiu i distintiu del territori de les actuals províncies de Mòdena i Reggio Emilia.

Per reconèixer un bon vinagre de Mòdena només ens hem de fixar en el seu sabor i textura: ha de ser avellutat, espès, amb un final dolç i persistent.

A més, no conté sucre. El bon vinagre balsàmic de Mòdena ha de ser dolç, delicat i aromàtic, però en cap cas ha de contenir sucres afegits.

Quins beneficis té el vinagre balsàmic de Mòdena per a totes les edats? 

 Afavoreix la digestió, ja que conté cobejats probiòtics que ajuden a fer la digestió i milloren el trànsit intestinal.

 Redueix els nivells de sucre. Segons un estudi publicat en el Journal of Diabetis Research en 2015, el consum de 20 ml de vinagre balsàmic de Mòdena abans dels menjars redueix els nivells de glucosa en sang, insulina i triglicèrids en persones amb diabetis de tipus 2.

 Un ingredient ideal per a hipertensos. Aquest vinagre és perfecte per a amanir les amanides i reduir així el consum de sal. 

Propietats ancestrals. Se'n diu balsàmic perquè en l'antiguitat s'aprofitaven les seves propietats medicinals contra el reuma, es feien fregues de vinagre a la part del cos afectada.

Als nivells de potassi. El seu alt contingut en potassi el converteix en un aliat d'excepció del sistema nerviós central, els músculs, els ossos i la metabolització dels carbohidrats.



Idees per introduir el vinagre en la dieta de la família?

Us deixem a continuació amb algunes receptes que us encantaran: 

Amanida de cogombre

Ingredients: 
 
Per a l’amanida:   
1 cogombre gran
 ½ pebrot vermell
 1 pebrot verd
 1 ceba tendra petita
 2 tomàquets mitjans
 150 g de formatge feta
 20 olives negres sense pinyol

Per a la vinagreta

80 ml d’oli d’oliva verge extra Borges
 40 ml de vinagre de Mòdena Borges
 Una culleradeta d’orenga
 Una culleradeta de mel
 Un toc de sal i pebre 

Preparació pas a pas: 

Tallem a trossos petits tots els ingredients de l’amanida (les olives, per la meitat) i els posem en un bol. Els mesclem bé. Per a la vinagreta, mescla l’oli, el vinagre, l’orenga, la mel, la sal i el pebre fins que quedi tot ben integrat. La incorporem a l’amanida i remenem un altre cop. 
 



Raviolis de carabassó farcits de tonyina

Ingredients: 

2 carabassons mitjans 
1 ceba mitjana
2 grans d’all
 4 llaunes de tonyina en oli d’oliva
 100 g de formatge mozzarella ratllat
 Sal i pebre
 Un raig d’oli d’oliva verge extra Borges
 Vinagre balsàmic de Mòdena Borges


Preparació pas a pas: 


Tallem els carabassons a tires llargues i fines, d’uns 3 mm de gruix aproximadament. Els coem en una cassola amb aigua durant un parell de minuts, fins que s’estovin. Piquem la ceba i l’all i els daurem durant uns minuts en una paella amb oli d’oliva verge extra. Un cop estiguin llestos, hi afegim la tonyina, prèviament colada i barrejada amb un toc de vinagre balsàmic de Mòdena, i ho cuinem tot junt durant un altre minut. Ho salpebrem. Col·loquem les tires de carabassó, ben estirades, en una safata. Hi posem, amb cura, una mica de farcit al centre i les tanquem. Escampem el formatge mozzarella per damunt de cada ravioli i els posem al forn durant uns 5 minuts a 180 ºC.

 
 



Maduixes amb vinagre

Ingredients: 

500 gr de maduixes
 2 cullerades de sucre blanc
 2 cullerades de vinagre balsàmic de Mòdena Borges
 Fulles de menta fresca


Preparació pas a pas: 

Tallem les maduixes a quatre trossos, les empolvorem amb sucre i les remenem. Hi tirem el vinagre balsàmic de Mòdena i les remenem un altre cop. Hi afegim les fulles de menta fresca, ho remenem i ho deixem macerar 10 minuts a la nevera abans de servir. Amb gelat, estan encara més bones!
 





 

Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat