Albert Alemany

Vacuna de la Covid-19 i embaràs: és compatible?

"Em vull vacunar i estic embarassada. Puc fer-ho?"

per Criar.cat
Albert Alemany
Amb la campanya vacunació de la Covid en marxa han sorgit els dubtes amb relació a les persones que estan embarassades. Una de les consultes que més ens han fet a les xarxes és què passa quan estàs gestant. Hi ha consensos i desavinences en aquesta qüestió per la manca d'evidències científiques en ser una vacuna molt recent. T'expliquem quines recomanacions fan les administracions:

El Departament de Salut desaconsella la vacuna i només la considera en cas de risc o d'exposició:


"De moment, fins a tenir estudis que confirmin que és segur i efectiu, no es recomana vacunar les dones embarassades. No hi ha estudis en l’embaràs i, per aquest motiu, no es recomana la vacuna.

En tot cas, no cal fer una prova d’embaràs abans de vacunar les dones en edat fèrtil. Tampoc cal preguntar-li si està embarassada. En cas que una dona vacunada amb una dosi descobreixi que està embarassada, cal aturar la vacunació de la segona dosi i fer-li un seguiment, perquè encara no hi ha experiència d’ús en aquesta condició.


En situacions molt particulars d'embarassades que formin part d’un grup en el qual es recomana la vacunació per la seva alta exposició (per exemple, professionals sanitàries) o que tinguin un alt risc de complicacions de COVID-19, pot plantejar-se la vacunació d’acord amb la valoració benefici-risc que es dugui a terme juntament amb el personal que segueix el seu embaràs i amb el pertinent consentiment informat, ja que no hi ha dades de seguretat de la vacuna en l’embaràs. No cal fer una prova d’embaràs abans de la vacunació. En general, en dones embarassades s’utilitzen altres vacunes inactivades sense problemes".

El Miniseri de Sanitat recomana posposar la vacunació fins al final de la gestació: 

"Encara no hi ha cap indicació de problemes de seguretat en la vacunació d'embarassades però tampoc hi ha evidència suficient per recomanar el seu ús durant l'embaràs. En termes generals, s'ha de posposar la vacunació d'embarassades fins al final de la gestació. Si l'embarassada té alt risc d'exposició o alt risc de complicacions, es pot valorar la vacunació de manera individualitzada.

En el cas de dones que planegen quedar-se embarassades en el futur, les vacunes enfront de l'COVID-19 actualment disponibles no contenen virus vius, per la qual cosa és molt probable que no ocasionen problemes en el fetus ni en l'embarassada. En qualsevol cas, si s'està planejant un embaràs, com a mesura de precaució, es poden esperar 2 setmanes després de l'administració de la segona dosi".

L'OMS canvia de criteri:

Si fins ara l'OMS excloïa aquest col·lectiu de la vacunació, l'organització ha fer públic el seu canvi de criteri a la seva web en les informacions sobre la vacuna Moderna. "No hi ha cap raó específica per creure que hi haurà riscos que puguin superar els beneficis de la vacunació per a les dones embarassades". I afegeix: "Per aquest motiu, les embarassades amb un alt risc d’exposició al SARS-CoV-2 (per exemple, treballadores sanitàries) o que tinguin comorbilitats que s’afegeixin al risc de patir malalties greus, poden ser vacunades en consulta amb el seu proveïdor d'atenció mèdica".T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
Irene Ramentol
Com hem d'actuar davant dels gelos? I en cas de conflicte?
Imatge il·lustrativa
Sharon McCutche
Les petites pèrdues d'orina és un dels problemes més freqüents després del part
Imatge il·lustrativa
Parlem amb la Júlia Sánchez Andreo sobre els drets sexuals dels infants i joves
Imatge il·lustrativa
Patrick Fore
La nutricionista Gemma Salvador Castell ens explica com educar a no malbaratar aliments
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres