Covid, tornada al cole i vacuna

Parlem amb el Dr. Carlos Rodrigo, director clínic de pediatria de l'hospital Germans Trias de Badalona

per Criar.cat

És segura la tornada a l'escola? Hem d'extremar les precaucions davant de les noves variants del virus detectades? Qui s'ha de vacunar? Per què s'exclou embarassades i dones que alleten? I si són personal de risc, docents o sanitàries? Es vacunarà algun dia als menors de 16 anys? Tindrà conseqüència la celebració dels Reis? 


Aquestes són algunes de les preguntes que més preocupen a la majoria de famílies respecte a la Covid i als infants.

Hem parlat amb el Dr. Carlos Rodrigo, director clínic de pediatria de l'Hospital Germans Trias i especialista en immunologia per saber-ne les respostes. 


Dr. Rodrigo, és segura la tornada a les escoles? 

És necessària i així ho recomanem des de la Societat Catalana de Pediatria. Les dades ens confirmen que la transmissió és molt més alta dins el nucli familiar que dins de les aules i ells no són el motor que impulsa la pandèmia. 

Són molt més greus les conseqüències que pot tenir no anar a escola que les mínimes repercussions per les criatures. La balança és tan clara a favor de seguir amb el mínim impacte a les escoles que no hi ha discussió possible. Les escoles han de ser l'últim de tancar-se. 

Moltes persones estan preocupades per la variant detectada al Regne Unit. S'ha dit per exemple que aquesta variant pot afectar més les criatures. És així?

Aquesta variant és més contagiosa i per tant contagiarà més a tothom. Quan es miren els números hi ha més de tot. A part que és més contagiosa se sap que no és més virulenta i per tant no provoca malaltia més greu. Tampoc és més greu en criatures. 

Les dades fins ara demostren que la vacuna seria igualment efectiva i no li afectaria de manera important aquest canvi. 

Segons el darrer estudi del Public Health England, en edats de 0-9 anys en percentatge hauria augmentat d'un 4,0% a un 6,1%. Això no significa necessàriament més casos, sinó que a aquestes edats representen un percentatge superior tenint present la nova variant. 

Un altre tema polèmic ha estat el tancament de parcs infantils. Tan perillosos són?

Dels parcs el problema són els pares, els adults. En aquesta pandèmia el problema som els adults. L'únic problema que hi veig són els adults, els cuidadors, que poden no complir. Persones que estiguin juntes, parlant, fent tertúlies entre ells. Per les criatures és un esbarjo interessant. 

S'ha assegurat que la vacuna de la covid és del tot efectiva, però en canvi no es recomana en persones embarassades ni en dones que alleten. Per què això?

No es recomana perquè no s'ha estudiat. Quan un medicament es posa a la venda o a la utilització només es recomana utilitzar-lo segons el que s'ha estudiat en assajos clínics. En aquest sentit la vacuna no s'ha provat ni en embarassades ni en mares que alleten. 

Què n'hem tret de bo de tot plegat? (si és que hi ha quelcom bo)
La part bona de la pandèmia és que les criatures han estat menys afectades i com a efecte secundari aquest any no han tingut malalties respiratòries. És espectacular com ha desaparegut el principal problema en virus respiratoris dels més petits que és la bronquiolitis. Això demostra que les mesures que es fan servir per prevenir les infeccions amb els nens i nenes funcionen. 

Més info sobre la vacuna: minut 6 del vídeo. Més info sobre què passarà amb la Covid: es quedarà amb nosaltres? minut 19 del vídeo. Més info sobre mesures que cal tenir present: minut 26 del vídeo
 
 
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres