Quasi el 70% dels vídeos amb publicitat de joguines a Internet són sexistes

9 de cada 10 vídeos protagonitzats per influencers infantils presenten estereotips de gènere

per Criar.cat
Les dades del darrer informe publicat pel CAC (Consell de l'Audiovisual de Catalunya), mostren una situació de desprotecció molt greu que afecta infants i adolescents: quasi el 70% dels vídeos amb publicitat de joguines a Internet són sexistes.

Ho explica el president del CAC, Roger Loppacher, que ha assegurat que els i les menors reben de manera inadvertida un impacte publicitari d'una intensitat elevada i amb alta presència d'estereotips de gènere, fet que també té conseqüències en la percepció que poden tenir en relació amb els rols masculins i femenins de la nostra societat.


Segons l'estudi, el 68% dels vídeos amb publicitat de joguines a YouTube, Facebook, Instagram, TikTok i Twitter analitzats durant la campanya de Nadal 2020-2021, inclouen representacions d'estereotips de gènere, gairebé el doble que a la televisió lineal (35% d'anuncis amb estereotips durant el mateix període).

Un altre dels resultats força impactants és que 9 de cada 10 vídeos protagonitzats per influencers infantils presenten estereotips, és a dir, no només els difonen sinó que les marques els obliguen a experimentar-los en la seva propia pell. 


A elles se'ls ofereixen joguines que permeten recrear rols de maternitat, de cura de les persones o mascotes en un entorn rosa o de colors pastel. A ells, joguines que impliquen acció. La narració publicitària denota comportaments diferents de nenes i nens: elles riuen i ploren; ells es preparen, activen i guanyen. 

La publicitat de joguines s'ha desplaçat dels mitjans convencionals als nous mitjans distribuïts per internet

El CAC alerta que el 75% de la publicitat sobre joguines analitzada en aquestes plataformes no inclou cap advertiment sobre el caràcter comercial del contingut, fet especialment greu tenint present que són vídeos amb més de 21 milions de visualitzacions.

La publicitat de joguines s'ha desplaçat dels mitjans convencionals als nous mitjans distribuïts per internet. Mentre el nombre d'anuncis de joguines a la televisió s'ha reduït a una tercera part de la que hi havia fa dos anys, en el mateix període les dades de visualitzacions de 5 dels influencers infantils han crescut un 45%. 

"Cal que les normes de protecció per als menors que s'apliquen en els mitjans tradicionals es mantinguin amb totes les adaptacions que facin falta, en el nou entorn digital", ha explicat Loppacher, que ha apel·lat a la responsabilitat dels fabricants, de les plataformes i dels influencers per redreçar la situació.


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres