Setmana 5 d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut per a la setmana 5 d'embaràs

per Criar.cat
Què hi passa al cos?

A la cinquena setmana de gestació l’embrió té unes tres setmanes de vida, mesura entre un i dos mil·límetres i creix de forma molt ràpida. Si es fa una ecografía transvaginal, es pot apreciar un sac gestacional però encara és massa d’hora per veure-hi l’embrió. 

Durant aquesta setmana l’embrió està format per tres capes embrionals a partir de les quals s'originen els teixits i els òrgans. La capa de fora (ectoderma) formarà l’epidermis, ungles, cabells, etc. i el sistema nerviós central i perifèric, la del mig (endoderma) encarregada de formar el sistema respiratori i l'aparell digestiu entre altres òrgans, i la de dintre de tot (mesoderma), que començaran a formar el cor. 
Què es pot notar?

Algunes dones a partir d’aquesta setmana comencen a notar alguns dels senyals característics de la gestació com són les nàusees, el creixement i inflor de pits o el cansament i increment de son. Així i tot, cada cos és diferent i hi ha persones que ho noten abans, després o que simplement ni ho noten. 

Sigui com sigui el senyal inequívoc que l’embaràs s’ha dut a terme serà la falta de la menstruació, i en aquesta setmana ja hi haurà hagut la primera falta. És aleshores quan d’una manera més fiable es pot fer un test d’embaràs, si no s’ha fet abans, amb un tipus de test més sensible a l’anomenada hormona de l’embaràs. 
 
Consells de salut

A partir d’aquesta setmana i fins a la novena es recomana visitar a la llevadora o llevador per tal d’iniciar el seguiment de l’embaràs. També se sol recomanar prendre àcid fòlic per prevenir algunes anomalies en la formació del tub neural.

Cal evitar el consum de tabac i de begudes alcohòliques durant tot l’embaràs. És recomanable dur una dieta sana i equilibrada. Si es desconeix la inmunitat a la toxoplasmosi, es recomana evitar el consum de carns i peixos crus, així com embotits i rentar bé fruites i verdures o bé congelar-los prèviament o coure’ls per més seguretat. 


 
Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres