Lectures en femení | Eliott Reyna

8 lectures sobre maternitats i feminismes

Recopilem alguns títols on es parla del paper de les dones, de maternitats o no, de feminisme, de pioneres... en definitiva, literatura entorn de la realització personal lliure d'esterotips

8 de març de 2021 a les 06:31h
Lectures en femení | Eliott Reyna
La maternitat i el feminisme tenen encara un llarg camí per a recórrer junts. Vivim en una societat amb una visió preciosista de la maternitat, amb uns rols de gènere arrelats al nostre ADN i amb molts prejudicis sobre el que és ser una "bona mare" i el que no. 
 
A continuació us proposem 8 lectures que obren el debat i ens ofereixen una visió més lliure del que és ser mare, de l'empoderament en la presa de decisions i del camí que queda per recòrrer per aconeguir la veritable igualtat i respecte.


  1. "La revolución de los cuidados"
  2. "La doble jornada"
  3. "Maternitats en vaga"
  4. "Mama desobedient"
  5. "La madre de todas las preguntas"
  6. "Dones valentes"
  7. "Luchadoras"
  8. "La rebel·lió de les noies"

 

"La revolución de los cuidados" - Maria Llopis

 
En aquest treball d'investigació, Maria Llopis conversa amb famílies de tota mena sobre la maternitat i la cura dels fills. Una visió eclèctica gràcies al testimoni de famílies gitanes, poliamoroses, treballadores sexuals, educadores, advocades, adolescents... que qüestiona el model de criança en què vivim. Perquè cuidar-se a una mateixa és també cuidar els altres, i perquè en aquesta societat patriarcal, la tasca de les cures recau encara, majoritàriament, sobre les dones. 


"La doble jornada" - Arlie R. Hochschild


L'arribada de la dona al món laboral va comportar canvis profunds en la vida familiar i en la cura dels fills. Arlie R. Hochschild va liderar un estudi que va demostrar que les dones seguien assumint la major part de les tasques de la llar. Quan va ser publicada el 1989, "La doble jornada" va provocar una gran controvèrsia. 30 anys després, les seves conclusions continuen plenament vigents. Ara se'n publica aquesta reedició actualitzada amb nous estudis i estadístiques i amb un epíleg final escrit per la mateixa autora on avalua com ha canviat, o no, la situació de la dona, ara que ja representa el 50% de la força laboral.


"Maternitats en vaga" - Jenny Brown


En aquest assaig, Jenny Brown fa una crida a l'organització col·lectiva de les dones per assumir el control de la nostra vida reproductiva. Analitza els interessos ocults darrere les legislacions i és del parer que la natalitat i l'avortament són, més enllà de tries individuals, eines de poder polític que haurien de controlar les dones. L'edició catalana del llibre ve amb pròleg de Sílvia Federici, co-fundadora del Col·lectiu Feminista Internacional.



 

"Mama desobedient" - Esther Vives


Compaginar la maternitat i el mercat laboral no és fàcil. Esther Vives ho va comprovar en primera persona, i arran de la seva maternitat va fer un estudi, recopilant dades sobre la infertilitat, l'embaràs, el part, la violència obstètrica, la lactància, etc. La seva investigació ha quedat recopilada en aquest llibre que aporta una mirada feminista sobre la maternitat, on obre el debat sobre el fals dilema de la maternitat sacrificada, i trenca tòpics sobre la conciliació, o l'ideal inassumible que ens imposa el sistema patriarcal. 


"La madre de todas las preguntas" - Rebeca Solnit


En aquest recull d'assajos, Rebeca Solnit parla de les relacions de gènere, del silenci a què ha estat sotmesa la dona al llarg de la història, de la invisibilitat, del paper dels homes (els que són feministes i també els que són violadors), dels rols de gènere... Però la mare de totes les preguntes fa referència al qüestionament de la no-maternitat, al fet que la societat se senti amb el dret a demanar explicacions a qui pren la decisió de no tenir fills (com li ha passat a ella mateixa). "No hi ha una bona resposta per a la pregunta de com ser dona; potser l'art pot residir en com rebutgem la pregunta".


"Dones valentes" - Txell Feixes


Txell Feixes, periodista i corresponsal a l'Orient Mitjà de TV3 i Catalunya Ràdio ha denunciat recentment l'assassinat a l'Afganistan de tres dones periodistes quan tornaven a casa, reivindicat per Estat Islàmic. Assassinats selectius que ens conviden a recuperar el seu llibre "Dones valentes", on parla de la revolució que ja està en marxa també en aquest punt del planeta. Una regió on ser dona i tenir dret a existir és una lluita diària per aconseguir drets tan bàsics com l'educació o el control de la pròpia vida. 


"Luchadoras" - Cristina Serret 


Volem acabar aquest recull de títols amb dues propostes per a compartir amb els petits de casa. A "Luchadoras", Cristina Serret fa un recull de reines, aventureres, polítiques, pacifistes i moltes altres dones que van nedar a contracorrent i que van ser grans lluitadores. Justament per visibilitzar figures femenines que sovint han passat desapercebudes i que han canviat el curs de la història.


"La rebel·lió de les noies" - Gemma Lienas 


I finalment, aquest "manual per a feministes incipents" fet amb rigorositat i humor, ajuda als infants a reconèixer les actituds i situacions masclistes o sexistes més quotidianes. Està ambientat a l'aula d'una escola on la protagonista comença a adonar-se d'injustícies que pateixen les nenes pel simple fet de ser-ho. Un feminisme entès des de la igualtat i, per tant, adeqüat per a qualsevol gènere. 



ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat