Paul Hanaoka

L'infern de tornar a la feina després de ser mare

Hem preguntat a més de 300 mares com s'han sentit quan han hagut de tornar a la feina

per Criar.cat
Paul Hanaoka
"Avui és diumenge en majúscules. Demà em reincorporo a la feina després del permís de maternitat. No en tinc ganes, estic trista, no vull deixar la meva filla de 6 mesos per anar a produir". 

Així és com començava el fil de Twitter que la comunicadora cultural Mireia Mora va escriure a la xarxa i en el qual moltes dones es van sentir reflectides. I és que tornar a la feina després de ser mare per moltes pot arribar a ser un infern.


Davant d'aquesta necessitat de parlar-ne vam obrir una enquesta al nostre Instagram en la qual ens van contestar més de 300 persones. Aquests són alguns dels resultats que més ens han cridat l'atenció.

El 81% de les mares que han contestat l'enquesta han tingut una experiència negativa o molt negativa davant la seva reincorporació laboral. D'aquestes un 43% repeteixen expressions com "em sento com si em faltés un braç", "partides en 2", se senten o s'han sentit profundament tristes després de tornar a treballar.


Un 14% de les que han tingut aquesta mala experiència tenen un sentiment de culpa molt gran. Un 11% amb ràbia, un 8% amb angoixa o ansietat. Un 7,2% de les dones enquestades ens expliqen que han estat incapaces de tornar a la feina després del període de permís i un 5% asseguren que s'han trobat completament desorientades o fora de lloc.
  El 5,3% de les dones enquestades ha contestat que té o ha tingut sentiments contradictoris: per una banda s'han sentit tristes però a la vegada alliberades. Un 13,6% de les dones que han participat a l'enquesta han qualificat com a bona la seva reincorporació, tot i que almenys un 5% d'elles ho haurien fet després que la criatura hagi complert l'any de vida i un 7% de les que ho comentaven com a experiència positiva la criatura es quedava amb àvies (majoritàriament), familiars, o cuidadores a casa.

Aquestes són dades d'una enquesta que hem fet a través de les xarxes, és a dir, no tenen validesa científica, però sí són part d'un reflex del que passa a la societat quan ens reincorporem al món laboral. No hi ha una sola manera de viure aquesta reincorporació, però sí que s'ha de fer sentir la nostra experiència per tal que es pugui decidir lliurement què fer, sense privilegis de classe.


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres