Josep M Montaner

FAQS: Tens dubtes sobre la preinscripció escolar? Te'ls aclarim

Què passa amb les puntuacions empatades? Puc modificar la sol·licitud? I si no obtinc plaça a cap de les opcions que he demanat?

per Criar.cat
Josep M Montaner
Ja està en marxa la preinscripció escolar, un procés culminant en l'etapa educativa de les nostres criatures que genera molts dubtes i preocupacions a les famílies. 

Enguany, a causa de la pandèmia, la sol·licitud l'heu d'emplenar i presentar en línia. Podeu consultar les dates, la documentació i una guia ràpida per fer la preinscripció al nostre especial. I si encara teniu dubtes, us hem resumit a continuació algunes de les preguntes més freqüents amb les respostes del Departament d'Educació


Puc presentar més d'una sol·licitud de preinscripció?

No, la presentació de més d'una sol·licitud en un mateix procediment de preinscripció comporta la invalidació dels drets de prioritat. Si per falta d'acord entre les persones que comparteixen la pàtria potestat del menor hi ha una duplicitat de sol·licituds o una sol·licitud de preinscripció per canviar de centre, i mentre no hi hagi una resolució judicial, es prioritza la continuïtat al mateix centre on està escolaritzat l'alumne o alumna i s'anul·len les sol·licituds de preinscripció.


Si es tracta d'una nova matrícula les comissions de garanties d'admissió anul·len una de les dues sol·licituds, un cop escoltats els arguments de les persones interessades.

Què passa si no obtinc plaça a cap dels centres que he demanat?

En alguns casos pot passar que s'hagin esgotat totes les opcions dels centres demanats en la preinscripció sense haver-ne obtingut cap plaça. Aleshores hi ha previst un mecanisme, la denominada assignació d'ofici, per evitar que cap infant o jove pugui quedar sense escolaritzar quan inicia una etapa educativa, com és el cas de P3 o primer d'ESO. 

Aquestes famílies rebran una comunicació i tindran un nou període per afegir peticions a la seva sol·licitud. Aquesta opció queda limitada únicament a les sol·licituds que han demanat plaça a P3 o a 1r d'ESO, o que han demanat expressament una assignació d'ofici en la sol·licitud, i que no han obtingut cap plaça en cap de les seves peticions originals.


En la comunicació que reben les famílies, se'ls demana que facin una ampliació de sol·licitud, en què han d'indicar fins a 5 noves escoles o instituts. Cal tenir en compte, però, que en aquesta fase d'ampliació de peticions, només es poden triar les escoles o instituts on hagin quedat places vacants després de fer la primera fase d'assignació. Aquesta informació es pot trobar a través d'un cercador accessible des del formulari d'ampliació.

Aquestes peticions ampliades s'ordenaran seguint els mateixos criteris que en el procés d'assignació inicial, és a dir, basant-se en el barem i el número de desempat ja obtinguts en primera instància. Així, l'assignació de places disponibles es farà per rigorós ordre entre les sol·licituds d'aquesta fase.

I si després de l'ampliació continuo sense obtenir plaça?

En cas que no obtinguis una plaça en els centres demanats en l'ampliació, llavors es farà una assignació d'ofici.

La comissió de garanties d'admissió corresponent oferirà en darrera instància una plaça en un centre on hagin quedat vacants dins el municipi de residència de l'alumne/a.

Qui té prioritat per una plaça en cas d'empat en puntuació?

Les sol·licituds s'ordenen segons les puntuacions dels criteris generals [consulta-les aquí]. Les que han obtingut una puntuació més alta són les que obtindran plaça. En cas d'empat es tindrà en compte la puntuació del criteri complementari, en primer lloc, és a dir famílies monoparental o nombroses i, després, del número de desempat.

La Generalitat assigna a cada sol·licitud pendent d'assignació un número aleatori. A continuació, fa un sorteig per obtenir el número de tall. A partir d'aquesta xifra, s'ordenen les sol·licituds que tenen la mateixa puntuació. Si, per exemple, una família té com a número de desempat el 2 i una altra el 30.000 i estan empatades en puntuació, l'ordre es regirà pel número de tall. Imaginem que en el sorteig es fixa que és el 15.000. Doncs tindrà prioritat la família amb el número de desempat de 30.000 per davant de la que té el número 2.

El mateix dia en què es fa el sorteig se'n publica el resultat al web del Departament d'Educació.

M'he equivocat, puc modificar la sol·licitud?

Una vegada formulada la sol·licitud, la pots modificar sempre dins del període de presentació de sol·licitud per canviar els criteris de prioritat o l'ordre dels centres sol·licitats. [Consulta els terminis aquí]

Modificades les dades, obtens un nou resguard. En aquest cas les dades que es validen són les de la darrera modificació.

Hi ha cua per fer la preinscripció escolar, perdré prioritat?

Des del primer dia de la preinscripció que s'han registrat cues al web per poder presentar la sol·licitud. El Departament d'Educació assegura que el mecanisme d'espera permet que no se saturi l'espai i provoqui fallades tècniques. Podeu esperar el vostre torn o provar-ho en una altra franja horària. Convé remarcar que la preinscripció en línia es pot fer les 24 hores al dia i que no condiciona l'ordre de prioritat de cara a l'assignació de places. T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
El clítoris sí. Amb aigua i prou.
Imatge il·lustrativa
Anvesh
Els trajectes llargs poden resultar feixucs pels més petits de la casa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres