Sven Brandsma

Quines conseqüències ha tingut el confinament per les criatures?

Segons les expertes, no tot ha estat negatiu

Sven Brandsma
per Criar.cat
Quines conseqüències ha tingut el confinament de la primavera passada per als nens i nenes? Com s'han adaptat a les noves mesures i restriccions? Els ha afectat a la seva salut mental?

Aquestes són algunes de les preguntes més formulades per les famílies i les que més ens preocupen, però sembla segons la psicòloga familiar i professora dels Estudis de Psicologia i ciències de l'Educació Amalia Gordóvil.


Segons explica els trastorns relacionats amb el confinament apareixen principalment en adults i no tant en infants i joves. De fet, segons la seva experiència, de vegades els adults afirmen que els seus fills i filles tenen dificultats i en canvi les criatures manifesten obertament el contrari, fins al punt de declarar que durant el confinament estaven "molt bé" perquè passaven temps amb els pares.

Tot i això, alguns estudis afirmen que més de la meitat de criatures van veure perjudicada la seva salut mental. Margot Ripoll, psicòloga sanitària especialista en diagnòstic i desenvolupament a la clínica Uditán, explica que el confinament ha suposat deixar pausades o aplaçar deteccions de certes dificultats, per exemple de llenguatge i parla.


"Les llars d'infants i les escoles són les primeres en donar una veu d'alarma quan veuen un desenvolupament crític, i hem notat una pujada de casos relacionats amb el desenvolupament després del confinament", ens explica l'experta.

Un altre fet força habitual durant l'època de confinament han estat les baralles, més habituals, entre germans. Tot i això Gordóvil explica que els conflictes entre germans poden ser una font d'aprenentatge

"La convivència i el confinament han representat una oportunitat perquè els infants més passius assoleixin el seu límit, s'expressin i aprenguin a fer-se sentir", assegura la psicòloga. 

Segons explica, diversos adolescents han reconegut que s'han hagut de controlar més per no fer-la més grossa. En aquest sentit l'autocontrol ha estat clau, durant aquesta etapa. El fet que els nens i nenes descobríssin que les seves famílies no eren éssers invencibles i que de tant en tant es poden ensorrar en temps difícils.

"Això els va permetre desenvolupar una empatia més madura, els va ensenyar a ser més independents i a col·laborar més a casa", diu Gordóvil. La participació en les tasques domèstiques i responsabilitzar-se dels espais i materials també ha estat quelcom positiu que també ens ha deixat el confinament, assegura.


T'ha agradat aquest contingut?


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres