Birgit Loit

Tot el que has de saber de la nova llei de protecció de la infància

Desgranem una per una les novetats del canvi legislatiu que incorpora demandes històriques de col·lectius d'afectats pels abusos infantils

19 d'abril de 2021 a les 10:09h
Birgit Loit
per Criar.cat
Llum verda a la Llei de protecció integral de la infància i l'adolescència davant la violència, un canvi legislatiu que incorpora demandes històriques dels col·lectius d'afectats pels abusos a menors. Entre les novetats, inclou que el termini de prescripció de delictes d'abús comenci a comptar en el moment que el denunciant compleix 35 anys, i no 18 com fins ara.

La llei incorpora passos importants com eliminar la custòdia compartida en cas de violència de gènere, estableix que tothom està obligat a denunciar abusos o violència contra menors i impedeix la revictimització dels menors de 14 anys fixant que només hauran de declarar una vegada.


La llei es fixa com a objectiu protegir la "integritat física, psíquica, psicològica i moral" dels menors d'edat de qualsevol mena de violència. I inclou canvis en l'àmbit educatiu, sanitari, judicial, dels serveis socials i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat perquè sàpiguen actuar davant casos de maltractaments i els procediments on es vegin implicats menors i adolescents.

Desgranem punt per punt les novetats de la nova llei: 


Prescripció dels abusos

La prescripció dels delictes d'abús a menors començarà a comptar quan la víctima tingui 35 anys i no als 18 com fins ara. Això vol dir que en els casos més greus, es podrà denunciar fins als 50 anys. Però les entitats contra els abusos sexuals reclamen passos més enllà, com que s'elimini definitivament el termini de prescripció d'aquest tipus de delictes. 


La denúncia

Entre els avenços més destacats del text, hi ha també la capacitat de denúncia per part dels infants sense la presència d'un adult i el reforç del deure a denunciar de la ciutadania i als professionals que treballen amb infants i adolescents.

El canvi legislatiu estableix per primera vegada que qualsevol persona que tingui coneixement o indicis de violència contra un menor està obligada a comunicar-ho "de manera immediata" a les autoritats. També inclou casos de familiars dels suposats agressors. Un fet molt rellevant, per als col·lectius, que recorden que com més aviat s'actua en un cas de violència, més es pot protegir i reparar els danys a les víctimes. 


Nous delictes

A més, tipifica nous delictes que es cometen a través de les xarxes o Internet. Castiga els qui promoguin el suïcidi, l'autolesió o trastorns alimentaris entre menors, així com els delictes sexuals. El text estableix que les autoritats judicials ordenaran la retirada dels continguts que recullin aquests delictes.

La declaració dels menors

Una altra de les novetats importants és que els menors de 14 anys només hauran de declarar una vegada durant tot el procés policial i judicial. Es tracta d'evitar la doble victimització. L'ONG Save The Children reclama, però, que aquest dret s'ampliï almenys als 16 anys. 

La declaració serà en fase d'instrucció i enregistrada, les autoritats hauran d'assegurar que no es produeix cap mena de contacte entre la víctima i el suposat agressor a les dependències policials o judicials. Per fer viable aquest mecanisme, la fundació Vicki Bernadet apunta que és urgent destinar més recursos per disposar d'aquests espais necessaris. 

Formació a policies i docents

La llei estableix que es donarà formació especialitzada tant als docents com als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per detectar i actuar en casos de violència contra menors. A l'escola es crea la figura del coordinador de benestar i protecció que haurà de vetllar pel compliment dels protocols que es crearan expressament. A la policia es crearan unitats especialitzades.

Els serveis socials

Un altre dels canvis estableix que els agents socials passen a ser considerats com a "agent de l'autoritat" pel que fa a la protecció de menors. A més, al text de la llei el govern espanyol es compromet a crear una especialització sobre infància als jutjats en el termini d'un any de l'entrada en vigor de la norma.


Nou registre sobre abusos

El text també estableix la creació d'un registre amb informació sobre abusos a menors. El govern espanyol l'haurà d'elaborar i enviar a totes les administracions, al Consell General del Poder Judicial i a les policies. Recollirà dades bàsiques de víctimes i agressors, a més d'informació policial i les mesures que s'han adoptat.

En cas de violència de gènere

Un dels aspectes que ha permès el consens entorn de la norma és que obliga les administracions a actuar de forma integral en cas de violència de gènere, de manera que no s'escindeixi un suposat cas de maltractament a la mare de la situació dels fills que hi viuen.

 Què passa amb el síndrome d'alineació parental?

El text prohibeix que es tingui en compte en un judici la "síndrome d'alineació parental" que molts pares addueixen en els processos judicials per denunciar una campanya de denigració de la mare vers la seva persona davant els fills.

La llei entén que no hi ha base científica sobre una síndrome que els experts en violència domèstica denuncien com a eina que juga en contra les mares als tribunals.

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat