Kelly Sikkema

7 cançons populars infantils amb una lletra sexista

Analitzem la lletra de diverses cançons infantils

per Criar.cat
Kelly Sikkema
Hi ha cançons infantils amb lletres totalment sexistes. La majoria d'elles es canten a les escoles i també a casa, o les veuen als dibuixos animats i queden totalment normalitzades, amb el que això suposa.

La cançó tradicional catalana, especialment la creada a partir dels anys 40, inclou elements i innovacions de procedència urbana. Actualment hi ha diversos col·lectius i associacions que revisen aquest contingut per tal d'assolir objectius pedagògics i educar en la igualtat. 


L'estereotip de gènere pel que fa a l'ocupació laboral, la construcció de l'imaginari col·lectiu de feminitat masculinitat, els rolls i creences que es converteixen en normatives, les funcions relatives a la maternitat i les cures protagonitzades únicament per dones, la influencia i comportament de subordinació i submissió acceptada, tot això i molt més són conceptes que porten implícits aquestes cançons.

Un estudi que analitza la participació de la dona en les cançons tradicionals catalanes publicades en llibres de text infantils conclou que de 382 cançons analitzades, en 270 no surt cap dona o personatge femení, en 93 cançons surt una dona o personatge femení, en 13 cançons surten 2 dones, en 4 cançons surten 3 dones, en 1 surten 4 dones i 1 participen 5 dones. El més preocupant de tot plegat són els rolls que duen a terme. Aquí en tenim un petit tastet. El gall i la gallina: "El gall i la gallina estaven al balcó, la gallina s'adormia i el gall li fa un petó. Dolent més que dolent, què dirà la gent? Que diguin el que vulguin que jo ja estic content". 


Les nenes maques: "Les nenes maques al dematí, s'alcen i reguen s'alcen i reguen, les nenes maques al dematí, s'alcen i reguen el seu jardí".


El senyor Ramon: "El senyor Ramon, enganya les criades, enganya a tot el món. Les pobres criades quan se'n van al llit, tururut, tururut, qui gemega ja ha rebut". 


El tio fresco: "Qui te l'encendrà, el tio tio fresco, qui te l'encendrà, el tio de detràs"


El bon caçador: "Una matinada fresca, ara va de bo [...] Ja la'n trobo adormideta a la vora del canyar, de tan boniqueta que era no la goso despertar [...] Què hi veniu a buscar? El vostre amor donzelleta si me'l voleu donar".


L'Espirengui: "L'Espirengui té una filla que és més negra que el carbó, ell bé prou que vol casar-la ningú la volia no". 


Ai nena que et tocaré el cul: "Ai nena que et tocaré el cul, calla dimoni calla dimoni, ai nena que et tocaré el cul calla dimoni que jo no vull. [...] Ai nena que te l'he tocat, calla dimoni calla dimoni, ai nena que te l'he tocat, calla dimoni que m'ha agradat".T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres