Kelly Sikkema

7 cançons populars infantils amb lletra sexista

Analitzem el contingut de diverses cançons infantils

8 de març de 2024 a les 07:11h
Kelly Sikkema
per Criar.cat
Hi ha cançons infantils amb lletres totalment sexistes. Moltes d'elles es canten fins fa no gaire a les escoles i també a casa. Algunes encara perviuen en alguns centres educatius pel fet de ser considerades tradicionals o els infants les veuen als dibuixos animats i queden totalment normalitzades, amb el que això suposa.

La cançó tradicional catalana, especialment la creada a partir dels anys 40, inclou elements i innovacions de procedència urbana. Actualment hi ha diversos col·lectius i associacions que revisen aquest contingut per tal d'assolir objectius pedagògics i educar en la igualtat. L'estereotip de gènere pel que fa a l'ocupació laboral, la construcció de l'imaginari col·lectiu de feminitat o masculinitat, els rols i creences que es converteixen en normatives, les funcions relatives a la maternitat i les cures protagonitzades únicament per dones, la influència i comportament de subordinació i submissió acceptada... Tot això i molt més són conceptes que porten implícits aquestes cançons.


Un estudi que analitza la participació de la dona en les cançons tradicionals catalanes publicades en llibres de text infantils conclou que de 382 cançons analitzades, en 270 no surt cap dona o personatge femení, en 93 cançons surt una dona o personatge femení, en 13 cançons surten 2 dones, en 4 cançons surten 3 dones, en 1 surten 4 dones i 1 participen 5 dones. El més preocupant de tot plegat són els rols que duen a terme.

Aquí en tenim un petit tastet:El gall i la gallina: "El gall i la gallina estaven al balcó, la gallina s'adormia i el gall li fa un petó. Dolent més que dolent, què dirà la gent? Que diguin el que vulguin que jo ja estic content". 


Les nenes maques: "Les nenes maques al dematí, s'alcen i reguen s'alcen i reguen, les nenes maques al dematí, s'alcen i reguen el seu jardí".


El senyor Ramon: "El senyor Ramon, enganya les criades, enganya a tot el món. Les pobres criades quan se'n van al llit, tururut, tururut, qui gemega ja ha rebut". 


El tio fresco: "Qui te l'encendrà, el tio tio fresco, qui te l'encendrà, el tio de detràs"


El bon caçador: "Una matinada fresca, ara va de bo [...] Ja la'n trobo adormideta a la vora del canyar, de tan boniqueta que era no la goso despertar [...] Què hi veniu a buscar? El vostre amor donzelleta si me'l voleu donar".


L'Espirengui: "L'Espirengui té una filla que és més negra que el carbó, ell bé prou que vol casar-la ningú la volia no". 


Ai nena que et tocaré el cul: "Ai nena que et tocaré el cul, calla dimoni calla dimoni, ai nena que et tocaré el cul calla dimoni que jo no vull. [...] Ai nena que te l'he tocat, calla dimoni calla dimoni, ai nena que te l'he tocat, calla dimoni que m'ha agradat".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat