Què és el clampatge tardà i quins són els beneficis?

Ho explica la llevadora Laia Casadevall

El clampatge tardà del cordó umbilical significa pinçar el cordó umbilical durant uns minuts, entre un i tres, després de néixer i és una pràctica que aporta numerosos beneficis al bebè.

Segons explica la llevadora Laia Casadevall a l'Associació Catalana per un part respectat Dona Llum, aporta 32% més de volum sanguini, a banda de nutrients i oxigen, hi ha un major aport de cèl·lules mare i major pes al néixer.


A banda també hi ha menys probabilitats d'anemia durant el primer any de vida (-50%). "Aquesta sang no pertany al cordó umbilical, pertany al nadó", assegura Laia Casadevall. En aquest sentit reclama donar més informació veraç i científica a les famílies. 

Són molts els estudis que demostren els múltiples guanys pels infants d'aquesta pràctica. Amb només un minut de clampatge es transfereix 80 mil·lilitres de sang de la placenta. Amb 2-3 minuts arriba als 100 mil·lilitres. El volum de sang és un 75% més alt amb el clampatge tardà.  


Els nivells d'hemoglobina són més elevats en infants que s'els ha fet un clampatge tardà a un clampatge temprà. Fins i tot s'ha demostrat les diferències passats uns mesos: Les criatures de 8 i de 12 mesos que havien tingut un pinçament tardà tenien menys provabilitats de patir anèmia.  

Segons explica Laia Casadevall una vegada el cordó queda blanc i no batega es pot donar per acabada la transició de manera satisfactòria, i s'haurà respectat així el ritme del batec i la fisiologia del cos.

Durant anys s'ha cregut que el clampatge temprà, que encara ara és el més habitual en determinats centres, era el més indicat perquè s'havia relacionat amb major risc d'icterícia, causada per un augment de nivells de bilirubina en la sang. Ara s'ha demostrat que això no és així i que el més beneficiós pel nadó és el clampatge tardà.

Més informació aquí
 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres