Clàudia Raigón

7 fotos per trencar el tabú d'alletar en públic

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, us acostem aquest recull de la fotògrafa i activista Clàudia Raigón, que visibilitza l’alletament en espais públics

6 d'agost de 2021 a les 08:26h
Clàudia Raigón
per Pere Mercader
"Em sentia molt sola traient la teta per tot arreu", aquest pensament és el que ha portat a la fotògrafa i activista Clàudia Raigón a confeccionar l'exposició sobre lactància Montcada Lacta, en la qual dones de la seva ciutat donen el pit en espais públics, una pràctica poc visibilitzada i que fins i tot comporta comentaris inadmissibles. Raigón recorda com, mentre alletava el seu nadó a una botiga, una dona amb els seus fills va canviar d'establiment titllant l'escena de "desagradable" després de la sorpresa dels nens.

Una altra de les motivacions de l'exposició és ajudar a "l'empoderament de les lactants", ja que només una de cada quatre dones aconsegueix una "lactància exitosa", segons l'enquesta nacional de salut espanyola. A més de la manca d'un permís de maternitat més llarg, la fotògrafa atribueix aquesta xifra a l'absència d'aprenentatge vicari pel fet de ser una activitat privada: "una dona que no ha vist una altra dona alletant té moltes probabilitats de no saber-ho fer bé".


Clàudia Raigón, a més de fotògrafa, és membre de PETRA Maternidades Feministas, una associació d'àmbit estatal que lluita pels drets de les mares i la primera infància. Ella i les seves companyes volen aconseguir una "maternitat digna", en la que les mares puguin exercir la lactància exclusiva amb els seus fills com a mínim durant els primers sis mesos de vida, tal com recomana la OMS i l'Associació Espanyola de Pediatria. L'activista recorda que a l'Estat espanyol el permís de maternitat és només de quatre mesos.

A l'estat, en lloc d'augmentar la durada del permís matern, s'ha optat per equiparar el permís del pare, o de l'altre membre de la parella, al de la mare, amb l'argument de la igualtat. Tot i que, "no és el mateix ser pare que mare i menys en la primera infància" per causes tant psicològiques com fisiològiques, adverteix Raigón. L'associació està lluitant per allargar el permís matern o, com a mínim, aconseguir que el permís de paternitat sigui transferible, per poder donar l'opció a les famílies d'ampliar els mesos d'alletament natural.

 

 

 

 

 

 

 

Arxivat a:
LactànciaGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
per Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Museu del Disseny
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Luma Pimentel via Unsplash
Una guia ràpida per fer-te una mica més senzilla tota la paperassa
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres