Clàudia Raigón

7 fotos per trencar el tabú d'alletar en públic

Tanquem la Setmana Mundial de la Lactància Materna amb l'exposició de la fotògrafa i activista Clàudia Raigón, que visibilitza l’alletament en espais públics

per Pere Mercader
Clàudia Raigón
"Em sentia molt sola traient la teta per tot arreu", aquest pensament és el que ha portat a la fotògrafa i activista Clàudia Raigón a confeccionar l'exposició sobre lactància Montcada Lacta, en la qual dones de la seva ciutat donen el pit en espais públics, una pràctica poc visibilitzada i que fins i tot comporta comentaris inadmissibles. Raigón recorda com, mentre alletava el seu nadó a una botiga, una dona amb els seus fills va canviar d'establiment titllant l'escena de "desagradable" després de la sorpresa dels nens.

Una altra de les motivacions de l'exposició és ajudar a "l'empoderament de les lactants", ja que només una de cada quatre dones aconsegueix una "lactància exitosa", segons l'enquesta nacional de salut espanyola. A més de la manca d'un permís de maternitat més llarg, la fotògrafa atribueix aquesta xifra a l'absència d'aprenentatge vicari pel fet de ser una activitat privada: "una dona que no ha vist una altra dona alletant té moltes probabilitats de no saber-ho fer bé".


Clàudia Raigón, a més de fotògrafa, és membre de PETRA Maternidades Feministas, una associació d'àmbit estatal que lluita pels drets de les mares i la primera infància. Ella i les seves companyes volen aconseguir una "maternitat digna", en la que les mares puguin exercir la lactància exclusiva amb els seus fills com a mínim durant els primers sis mesos de vida, tal com recomana la OMS i l'Associació Espanyola de Pediatria. L'activista recorda que a l'Estat espanyol el permís de maternitat és només de quatre mesos.

A l'estat, en lloc d'augmentar la durada del permís matern, s'ha optat per equiparar el permís del pare, o de l'altre membre de la parella, al de la mare, amb l'argument de la igualtat. Tot i que, "no és el mateix ser pare que mare i menys en la primera infància" per causes tant psicològiques com fisiològiques, adverteix Raigón. L'associació està lluitant per allargar el permís matern o, com a mínim, aconseguir que el permís de paternitat sigui transferible, per poder donar l'opció a les famílies d'ampliar els mesos d'alletament natural.

 

 

 

 

 

 

 

Arxivat a:
LactànciaGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres