Clàudia Raigón

7 fotos per trencar el tabú d'alletar en públic

Tanquem la Setmana Mundial de la Lactància Materna amb l'exposició de la fotògrafa i activista Clàudia Raigón, que visibilitza l’alletament en espais públics

Clàudia Raigón
per Pere Mercader
"Em sentia molt sola traient la teta per tot arreu", aquest pensament és el que ha portat a la fotògrafa i activista Clàudia Raigón a confeccionar l'exposició sobre lactància Montcada Lacta, en la qual dones de la seva ciutat donen el pit en espais públics, una pràctica poc visibilitzada i que fins i tot comporta comentaris inadmissibles. Raigón recorda com, mentre alletava el seu nadó a una botiga, una dona amb els seus fills va canviar d'establiment titllant l'escena de "desagradable" després de la sorpresa dels nens.

Una altra de les motivacions de l'exposició és ajudar a "l'empoderament de les lactants", ja que només una de cada quatre dones aconsegueix una "lactància exitosa", segons l'enquesta nacional de salut espanyola. A més de la manca d'un permís de maternitat més llarg, la fotògrafa atribueix aquesta xifra a l'absència d'aprenentatge vicari pel fet de ser una activitat privada: "una dona que no ha vist una altra dona alletant té moltes probabilitats de no saber-ho fer bé".


Clàudia Raigón, a més de fotògrafa, és membre de PETRA Maternidades Feministas, una associació d'àmbit estatal que lluita pels drets de les mares i la primera infància. Ella i les seves companyes volen aconseguir una "maternitat digna", en la que les mares puguin exercir la lactància exclusiva amb els seus fills com a mínim durant els primers sis mesos de vida, tal com recomana la OMS i l'Associació Espanyola de Pediatria. L'activista recorda que a l'Estat espanyol el permís de maternitat és només de quatre mesos.

A l'estat, en lloc d'augmentar la durada del permís matern, s'ha optat per equiparar el permís del pare, o de l'altre membre de la parella, al de la mare, amb l'argument de la igualtat. Tot i que, "no és el mateix ser pare que mare i menys en la primera infància" per causes tant psicològiques com fisiològiques, adverteix Raigón. L'associació està lluitant per allargar el permís matern o, com a mínim, aconseguir que el permís de paternitat sigui transferible, per poder donar l'opció a les famílies d'ampliar els mesos d'alletament natural.

 

 

 

 

 

 

 

Arxivat a:
LactànciaGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres