Leo Rivas

Flotador, braçals, bombolla o cinturó... Què és més segur?

Són segurs els sistemes de seguretat inflables? I els de poliestirè o escuma? És preferible que vagin lligats a la cintura o al braç?

12 de juny de 2024 a les 07:00h
Leo Rivas
A l'estiu creix el risc d'accidents en piscines i platges. Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, els ofegaments suposen el 13% de les causes de mortalitat infantil. Per això és molt important conèixer i fer un ús adequat dels sistemes de seguretat a l'aigua. 

Abans, però, cal tenir present que no hi ha cap dispositiu que pugui substituir la supervisió d'un adult, tal i com adverteix l'Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu. Per això, és indispensable un control permanent de l'infant i estar a prop d'ell/a en tot moment, podent arribar a actuar ràpidament en cas necessari.
Publicitat


Quins són els dispositius més segurs? 

 El més recomanable, segons la pediatra Anna Estapé, és l'armilla. Aquesta ha d'estar adaptada a l'edat del nen/nena, a la seva talla i característiques i per suposat, sempre han d’estar correctament homologades.
Publicitat


Els flotadors de poliestirè també són adequats quan les criatures no saben nedar ni surar. Actualment n'hi ha una gran gran varietat: braçals, cinturons o xurros. Sobre els braçals i cinturons, tenen la particularitat de poder regular el nombre de peces, podent-ne col·locar més o menys en funció de la capacitat de flotació del nen. Així, a mesura que van aprenent a nedar, es poden anar retirant peces.

Els xurros també són una bona opció quan estan aprenent a nedar. En cas d'utilitzar el xurro sense cap altre accessori, el més adequat seria col·locar per sota dels dos braços o un extrem entre les cames i l'altre extrem a les mans, com un cavallet). En qualsevol cas, és important que l'adult estigui sempre present.
PublicitatCada vegada resulta més difícil trobar al mercat les clàssiques bombolletes que es lligaven a la cintura. Les grans superfícies les han deixat de vendre, per exemple. Es considera que força massa els petits a una posició horitzontal amb la qual és més fàcil que empassin aigua i, a més, els dificulta aprendre a nadar perque han d'anar una mica doblegats. 

Cal evitar l'ús de flotadors o maniguets d'aire, ja que donen una falsa sensació de seguretat. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix que els flotadors inflables com vaixells, unicorns, flamencs i flotadors cridaners suposen un perill per a les criatures ja que no són elements de seguretat, sinó joguines, i no estan obligats a complir les normes bàsiques de flotabilitat.

En relació als maniguets d'aire, hi ha risc que se surtin dels braços fàcilment o que es punxin i es puguin desinflar. Amb els flotadors d'aire també hi ha el risc de punxada i que el nen/a pugui escorre's per dins del flotador.

 
Arxivat a:
EstiuGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat