Granets blanquinosos a la pell? Com saber si és mol·lusc contagiós

És una infecció vírica que es manifesta amb granets perlats que no piquen ni fan mal, i que en la majoria de casos marxaran per si sols al cap d’uns mesos

Li han sortit granets al teu fill o filla i no saps què són? Si tenen el mateix color que la resta de la pell, o són blanquinosos, no li piquen i apareixen agrupats, cal consultar el pediatre perquè podria ser mol·lusc contagiós.

Es tracta d'una infecció vírica força habitual en infants de fins a 8 anys, amb especial incidència entre aquells que van a la llar d'infants o a la piscina, i que no és greu.


Acostuma a quedar-se localitzada a la pell, de manera que no passa a la sang, i generalment es cura per si sola, sense tractament.  

Com informa l'Hospital Sant Joan de Déu, el mol·lusc es manifesta amb l'aparició de granets d'entre 2 i 8 mil·límetres a qualsevol part del cos, essent més habitual a aixelles, avantbraços, glutis i engonals.


Tot i que generalment no piquen, cal vigilar igualment que l'infant no es rasqui, per evitar ferides, infeccions i que ell mateix s'ho encomani a altres parts del cos.

Com s'encomana?

En tractar-se d'un virus, efectivament, és contagiós i es transmet pel contacte directe de la pell amb una persona o una superfície infectades. Tal com explica el Departament de Salut a la seva web, és possible que el focus de transmissió sigui la piscina, però no perquè es transmeti a través de l'aigua, sinó per l'ús compartit de tovalloles o joguines aquàtiques

Per això el més habitual és que es doni en infants d'entre 2 i 5 anys i en entorns com la llar d'infants o la piscina. A més, les pells atòpiques són més susceptibles a contraure-ho, ja que la barrera cutània, i per tant la immunitat d'aquests tipus de pell, està disminuïda. 

 Quin tractament té?

Generalment, és una infecció que el mateix sistema immunitari és capaç de combatre per si sol, però crear les defenses contra el virus pot ser un procés llarg, que pot durar fins a dos anys. Per això, de vegades és recomanable aplicar-hi tractament, per evitar que el mateix infant es reinfecti altres àrees del cos, o a altres persones. En tot cas seran el pediatre o el dermatòleg, qui haurà de determinar si cal aplicar algun tractament, o no. 

Les intervencions més habituals són el curetatge (extreure les lesions més grans amb un bisturí en forma de cullereta) o la crioteràpia (congelació amb nitrogen líquid). Segons pediatres consultats per Criar.cat, també es poden aplicar cremes específiques per millorar la hidratació de la zona afectada, o posar una gasa mullada amb vinagre de poma durant tota la nit tapant els granets.

 Què cal fer per no contagiar altres infants?

Com hem dit, aquest virus s'encomana per contacte directe amb la zona de la pell afectada, o amb una superfície infectada. És important doncs que, si la nostra criatura té mol·lusc, en la mesura del possible evitem que entri en contacte amb altres persones, que no es toqui ni rasqui els granets i que no comparteixi tovalloles, roba ni material aquàtic amb ningú. Es recomana que no es banyi a la piscina, i cobrir les zones afectades amb roba,tiretes o esparadrap per evitar el contacte.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres