Ana Álvarez-Errecalde

Morir i renéixer: fotos de l'exposició que no et deixarà indiferent

Ana Álvarez-Errecalde exposa la seva obra al Museu de Teruel

per Criar.cat
Ana Álvarez-Errecalde
Ana Álvarez-Errecalde retrata una realitat que per a molts resulta incòmoda. Des del naixement de la seva filla ara fa setze anys, al dolor d'acompanyar el seu fill fins a la mort. Una realitat, sovint invisibilitzada, silenciada a la nostra societat.


L'Ana Álvarez-Errecalde coneix molt bé la censura perquè l'ha patit tant en revistes com en xarxes. L'artista argentina, instal·lada a Barcelona, exposa al Museu de Teruel fins al 26 de setembre del 2021 la seva obra titulada "Morir i renéixer".

 

La maternitat, el cos femení, la vida i la mort són retratats en escenes quotidianes que recrea per remoure consciències, despullant, com diu ella mateixa, cicatrius físiques i emocionals que et deixa la vida.

Algunes de les seves fotos sobre cures i dependència es recullen al llibre CARE, on hi ha imatges del dia a dia de famílies atravessades per la discapacitat. "Per a mi és meravellós que moltes famílies sense experiència en discapacitat em diguin que l'utilitzen per poder explicar als seus fills i filles què és quan els pregunten. És una manera meravellosa de canviar el paradigme de les cures. Si perdem la por, coneixem i no censurem la mirada estimem i cuidem a tots i totes", ens explica. 

 

La seva sèrie "Cesárea, más allá de la Herida", un treball en col·laboració de El Parto es Nuestro, posa en evidència el fet que la salut i el benestar d'un nounat mai és independent a la salut i el benestar de la seva mare.


La seva part més reivindicativa la deixa clara en fotos com aquesta. "Que es reivindiqui la mala mare és com reivindicar el menjar escombraries [...] Deixa de manifest la problemàtica adult centrista silenciant el mal que ocasiona la manca de maternatge", assegura.

Les imatges destrueixen el mite d'una maternitat asèptica i funcional, visibilitzen fets quotidians de les maternitats però que encara són tabús: la placenta ensangonada encara unida al cordó umbilical d'una criatura són imatges que tot i que són totalment normals poques vegades ens han mostrat. 

Podeu seguir l'obra de l'Ana Álvarez-Errecalde a les seves xarxes o a la seva web.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres