Paula Jaume

Has parit en pandèmia? Et busquen per un estudi

Com ha canviat la Covid l'atenció a l'embaràs, el part i el postpart? S'han vulnerat drets? La teva experiència compta!

per Criar.cat
Paula Jaume

Fa més d'un any i mig que vivim immersos en una crisi sanitària provocada per una pandèmia global. A Catalunya, com a molts altres països, la Covid-19 ha desbordat serveis sanitaris, que han estat en risc de col·lapse no només per donar resposta als estralls causats pel nou virus, sinó per atendre altres contextos clínics, com ara l'atenció a dones embarassades.

Les mesures adoptades en els serveis de salut han alterat, i molt, els processos d'atenció a la maternitat i, fins i tot, s'han denunciat casos de greu regressió en drets sexuals i reproductius de les dones. 

Per tot plegat, un equip d'investigadores de la UVic-UCC ha impulsat un estudi per analitzar els canvis que s'han donat durant les diferents onades de la pandèmia en l'atenció a les dones embarassades abans, durant i després del part, així com recollir la seva experiència. 

Vols participar en l'estudi? Respon aquesta enquesta. La teva experiència compta!
 
El projecte també inclou entrevistes a personal sanitari especialitzat en salut perinatal amb l'objectiu d'incorporar reflexions expertes sobre la situació dels serveis i les condicions en què l'atenció i la cura han estat realitzades.
 

En què consisteix l'estudi? L'estudi "Maternitat i Pandèmia Covid-19 a Catalunya" té l'objectiu d'investigar com la pandèmia ha impactat en els serveis d'atenció a la maternitat -embaràs, part i postpart- a Catalunya. 

Per tal d'assolir aquest objectiu, les investigadores han dissenyat una enquesta dirigida a dones que han estat embarassades i/o han donat a llum entre el mes de gener de 2018 i la tardor de 2021.
 


L'objectiu és:

Recollir dades sobre els serveis d'atenció a la maternitat i les experiències de les dones previs al març de l'any 2020.

Comparar en quina mesura la pandèmia ha alterat aquests serveis i experiències en comparació als dos anys anteriors. 

 Qui ho impulsa? La recerca està promoguda per un equip d'investigadores de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, el Grup de Recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives i la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, així com del Campus Docent de Sant Joan de Déu.

L'estudi està finançat pel Ministeri d'Igualtat (Secretaria d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere) i per la Secretaria de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

 Qui hi pot participar?

Persones que hagin estat embarassades entre l'1 de gener de l'any 2018 i el moment de respondre l'enquesta.

Persones que visquin a Catalunya o visquessin a Catalunya durant l'embaràs, el part i el postpart.

Tant si la teva vivència de l'embaràs, part i postpart és posterior a l'esclat de la pandèmia com anterior, la teva participació és molt important per ajudar a obtenir dades sobre en quina mesura i de quines maneres la pandèmia ha afectat la qualitat dels serveis i l'atenció, així com l'evolució dels serveis en els darrers anys. Contribuiràs, d'aquesta manera, a poder fer propostes per defensar i avançar en els drets sexuals i reproductius de totes les dones.

  Què he de fer per participar-hi? 

Pots participar-hi responent l'enquesta que han elaborat les investigadores. En funció de quina hagi estat la teva experiència, el temps que et durà completar-la estarà en  una forquilla d'entre 5 i 15 minuts. La podràs guardar per tornar a entrar-hi i també pots omplir-la en diferents moments si ho necessites.

Si vols saber més…

Si vols fer qualsevol consulta pots escriure a [email protected].Amb la col·laboració de

 

 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres