Com ens afectarà a les famílies les noves mesures incloses als pressupostos de l'Estat?

Els Pressupostos Generals de l'Estat deixen fora el xec nadó i l'ampliació del permís de paternitat

per Criar.cat
El pressupost General de l'Estat del 2022 preveu una despesa de 458.970 milions d'euros, dels quals 27.633 seran fons europeus. El Ministeri de defensa rebrà 9.771 milions d'euros, i en canvi Educació 5.023.

Les pensions són les despeses més copioses, amb 171.165 euros, i 200 milions d'euros aniran destinats a l'anomenat "bono jove", una ajuda de 250 euros mensuals per poder sufragar el cost del lloguer entre joves de 18 a 35 anys amb feina.


Però què passa amb l'ampliació del permís de paternitat i amb el xec nadó? Què passa amb les altres mesures que afecten la unitat familiar? 

El permís de paternitat no s'amplia: una de les propostes era ampliar el permís de paternitat de 4 a 6 mesos per tal de promoure la igualtat i facilitar la conciliació. Una mesura que ja era polèmica en sí perquè des de col·lectius com Petra, maternidades feministas, es demanava una ampliació del permís de maternitat, congelat des de 1989.


El xec nadó fora dels pressupostos: Una altra de les mesures proposades era establir un xec nadó de 1.200 euros anuals, per a famílies amb criatures de 0 a 3 anys, per tal d'intentar fomentar la natalitat.

La proposta contemplava que al 2023 aquesta ajuda s'ampliés fins als quatre anys, i al 2024 fins als cinc, i així successivament. 

No hi haurà ajuda a les mares sense feina remunerada: Es plantejava també que les dones sense feina remunerada amb un menor a càrrec poguessin rebre una ajuda extra de 100 euros. Tampoc entrarà a dintre dels pressupostos del 2022.

Es pugen els pressupostos per a llars d'infants: La despesa en educació puja un 2,6% i bona part dels recursos es destinaran a fer del 0-3 un espai d'educació reglada. 

Els permisos retribuïts per a mares i/o pares quan el fill/a està malalt exclosos dels pressupostos: Se'n va parlar just al principi de la pandèmia, ho va fer el ministre Escrivá, però mai es va fer. 

Augmenten les ajudes a la protecció integral de la infància i l'adolescència en situació de violència o pobresa. 

No hi haurà eliminació de la taxa rosa, l'increment del preu de productes d'higiene femenina, copes menstruals, compreses... productes que utilitzem les dones i que es veuen totalment encarits.

Tampoc s'aplicarà una reducció de l'IVA dels bolquers al 4%, mesura proposada pel grup de Gabriel Rufián per tal d'intentar reduir el cost dels bolquers. 

Aquestes són les mesures que més afecten les famílies, però n'hi ha moltes altres. 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Imatge il·lustrativa
Ens ho explica la psicòloga Laia Sala
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres