Per què hem de deixar de dir «pito» o «patata» per referir-nos als genitals?

Per què cal dir les coses pel seu nom?

11 de gener de 2022 a les 07:18h
Sovint caiem en l'error d'anomenar els genitals amb altres noms, o bé per vergonya, per desconeixement, perquè ens sembla que és una manera més afectuosa de fer-ho o més propera. 

Dir-li "pito" o "pilila" al penis, "patatona" o "floreta" a la vulva, "mamelles" als pits no contribueix a l'alfabetització genital.


Segons explica l'experta Júlia Sánchez Andreo, l'alfabetització genital és clau per acompanyar la sexualitat des de la primera infància.

"Ja en el canvi de bolquers, en la higiene o en moments i espais de nuesa hem d'utilitzar el nom apropiat per cada part: el gland, el prepuci, el frenet, els testicles; el clítoris, la vulva, l'himen, la vagina; explica Júlia Sánchez Andreo.


És important que sàpiguen posar nom a cada part del seu cos perquè tinguin el permís per parlar-ne amb dignitat quan ho necessitin. També ens facilita la vida als adults, perquè els podrem explicar com rentar-se, cuidar-se o protegir-se amb més recursos i tranquil·litat, amb un llenguatge comú.

El perill que hi pot haver, segons explica, és que més endavant coneguin igualment aquestes parts i ho facin des de l'insult, o d'una manera despectiva. 


"Necessitem que els nostres infants i adolescents tinguin paraules per parlar dels genitals, que tinguin clar on, quan i amb qui compartim espai d'intimitat i nuesa, saber en quins espais és adequat i en quins no, posar normes i poder parlar de límits", assegura. 

Saber acompanyar de manera respectuosa les nostres criatures també ajudarà a fer prevenció de l'abús sexual infantil, els educarà en el consentiment i facilitarà un diàleg assertiu amb infants i joves.

El vocabulari adequat és la base per poder oferir un bon acompanyament en qualsevol àmbit educatiu, també en l'educació sexual.

"Oferir materials adequats i espais adients és bàsic perquè no vagin a saciar la seva curiositat a Tik Tok o des de la pornografia. La curiositat hauria de tenir una resposta digna, i és important que sigui així per acabar amb els abusos sexuals de qualsevol tipus", explica Júlia Sánchez.



Júlia Sánchez Andreo ofereix cursos d'acompanyament de la sexualitat des de la primera infància fins a l'adolescència per a famílies i escoles


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat