Per què hem de deixar de dir «pito» o «patata» per referir-nos als genitals?

Per què cal dir les coses pel seu nom?

Sovint caiem en l'error d'anomenar els genitals amb altres noms, o bé per vergonya, per desconeixement, perquè ens sembla que és una manera més afectuosa de fer-ho o més propera. 

Dir-li "pito" o "pilila" al penis, "patatona" o "floreta" a la vulva, "mamelles" als pits no contribueix a l'alfabetització genital.


Segons explica l'experta Júlia Sánchez Andreo, l'alfabetització genital és clau per acompanyar la sexualitat des de la primera infància.

"Ja en el canvi de bolquers, en la higiene o en moments i espais de nuesa hem d'utilitzar el nom apropiat per cada part: el gland, el prepuci, el frenet, els testicles; el clítoris, la vulva, l'himen, la vagina; explica Júlia Sánchez Andreo.


És important que sàpiguen posar nom a cada part del seu cos perquè tinguin el permís per parlar-ne amb dignitat quan ho necessitin. També ens facilita la vida als adults, perquè els podrem explicar com rentar-se, cuidar-se o protegir-se amb més recursos i tranquil·litat, amb un llenguatge comú.

El perill que hi pot haver, segons explica, és que més endavant coneguin igualment aquestes parts i ho facin des de l'insult, o d'una manera despectiva. 

"Necessitem que els nostres infants i adolescents tinguin paraules per parlar dels genitals, que tinguin clar on, quan i amb qui compartim espai d'intimitat i nuesa, saber en quins espais és adequat i en quins no, posar normes i poder parlar de límits", assegura. 

Saber acompanyar de manera respectuosa les nostres criatures també ajudarà a fer prevenció de l'abús sexual infantil, els educarà en el consentiment i facilitarà un diàleg assertiu amb infants i joves.

El vocabulari adequat és la base per poder oferir un bon acompanyament en qualsevol àmbit educatiu, també en l'educació sexual.

"Oferir materials adequats i espais adients és bàsic perquè no vagin a saciar la seva curiositat a Tik Tok o des de la pornografia. La curiositat hauria de tenir una resposta digna, i és important que sigui així per acabar amb els abusos sexuals de qualsevol tipus", explica Júlia Sánchez.Júlia Sánchez Andreo ofereix cursos d'acompanyament de la sexualitat des de la primera infància fins a l'adolescència per a famílies i escoles


 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres