Envato

Consells per començar l'any amb bon peu

Arriba el moment de fer propòsits per l'any que vindrà, aquí en teniu alguns

5 de desembre de 2023 a les 09:00h
Envato
A final d'any, la tradició ens empeny a fer balanç dels dies i mesos viscuts, i també a pensar alguns propòsits per als que vindran. És un bon exercici per fer de forma individual o col·lectiva, amb la família. 

Avui, a Criar.cat, fem un recull de consells sobre criança i educació que pots transformar fàcilment en propòsits per aquest any que comencem. Sempre conscients que són recursos inspiradors que no han d'esdevenir mai en una càrrega afegida a les pressions que ja rebem les famílies.


Educa en positiu: deixa enrere els crits i els càstigs

L'educació en positiu consisteix a comprendre les necessitats i els motius pels quals una criatura es comporta de certa manera, i afrontar-ho sempre des de l'amor, el respecte i la comunicació, i deixar enrere els càstigs, les amenaces i els xantatges


Posar més en valor les coses que fem bé i, en lloc de retreure el que es fa malament, reflexionar-hi junts, parlar-ne i mostrar què milloraria si ho féssim diferent, són les claus per resoldre moltes situacions des del positivisme.

Cultiva la paciència, la teva i la de les teves criatures

La paciència, igual que la felicitat, no l'hem de buscar fora, sinó dins nostre. No depèn dels altres, sinó d'un mateix. No és estàtica ni permanent. La paciència, s'entrena i es treballa perquè hi ha moments que respirant no en tindrem prou.Ens i els hem acostumat a no esperar, al ritme frenètic, a la immediatesa. El problema el tenim quan topem amb la realitat. Una realitat que necessita uns tempos concrets per desenvolupar una amistat significativa, una relació afectuosa saludable o uns aprenentatges cognitius i d'interacció amb el món que ens envolta. 

Cal que mirem de revertir la situació perquè els infants entenguin que la vida no és això. Que moltes relacions, interaccions, objectius i processos de vida són lents Transforma la culpa

La culpa ha estat una gran eina de dominació i control patriarcal des del principi dels temps. I no és casual que sigui un sentiment compartit entre tantes dones i mares. Observa quan la sents i per què. I aplica aquests consells pràctics de la psicòloga Paola Roig per transformar-la: 
Cuida't i estaràs cuidant la família

Amb la criança, pràcticament no tenim espai per l'autocura però és fonamental per cuidar-te per cuidar també la família. Baixa l'autoexigència, cura les teves ferides i busca la teva xarxa per sentir-te sostinguda.

 Practica els límits sans

Els límits ens cuiden, ens protegeixen. La paraula límit té a veure amb una vora, amb el final d'alguna cosa, amb una frontera. Posar límits significa contenir, tenir cura i protegir. I els límits són inherents a la vida. Posa'n pocs, clars i coherents. I fes-ho des de l'amor que sents pel teu fill/a. 

Corresponsabilitat real

La criança porta associades una sèrie de càrregues mentals que és saludable que estiguin compartides amb la parella. Feu-ho per cuidar la vostra salut mental i la de la unitat familiar. 

Educa sense sexisme

Els lamentables casos de violència masclista que ens deixa l'any fan posar consciència en la necessitat de treballar la igualtat i la diversitat des de la infància. I això és cosa de tots i totes: mares, pares, família i escola. No hi ha excuses, no podem mirar cap a una altra banda.

 Ús conscient de les pantalles

Vius constantment amb el telèfon a la mà? Estàs sempre preparat/da per immortalitzar un moment especial del teu fill/a? El teu fill o filla mira pantalles quan menja, viatja o simplement per distreure's? Desconnecta les pantalles per reconnectar amb la família, i educa en un ús responsable d'aquestes


Cuidem el planeta 

Evitar tirar aliments, limitar els residus que generem, cuidar els recursos que ens dona el planeta. És a les nostres mans i aquí teniu alguns consells: 

Bona entrada d'any! 

 
Arxivat a:
NadalGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat