Sou molts/es les que en aquestes dates especialment us preocupa la
correcte alimentació dels vostres fills i filles. Venen dies de copiosos àpats familiars, que convé gaudir i regular alhora. És un exercici, que si el fem, també serveix per educar les nostres criatures en una
alimentació conscient i saludable.
Hem demanat uns consells a les
nutricionistes infantils Esther Sánchez i
Irene Abellan que esperem que us siguin útils per aquestes festes:

No deixeu de menjar aliments "reals" com les fruites, verdures, carns o peixos durant aquestes dates.

Afegiu aliments saludables també als dinars/sopars de Nadal, Cap d'Any, Any nou o Reis. Hi ha mil opcions: amanides, canapès amb ingredients frescos i reals, carns, peixos, mariscs.

No deixeu els dolços exposats a casa: veure'ls contínuament augmenta les ganes de consumir-los.

Mengeu de manera conscient, equilibrada, sense culpes i amb el màxim de coses fetes a casa
Com s'aconsella consumir els dolços aquests dies?
De manera ocasional. Tot i que l'OMS recomana una ingesta reduïda de sucre i l'ideal seria 0 sucre. L'OMS també ens diu que la seva ingesta no ha d'elevar els 25g en adults i de 15g en nens a partir dels 2 anys.
L'ideal per a aquestes dates és cuinar en família, endolcint amb aliments reals, com la fruita, la canyella, els dàtils... Encara que sense abusar-ne diàriament. Hem d'entendre que encara que siguin dolços casolans, el seu alt consum fa que es desplacin altres aliments necessaris de la nostra dieta diària.
I els dolços baixos en sucre són una bona opció?
Majoritàriament aquests productes substitueixen el sucre per edulcorants. Els famosos productes “zero” “light” o “sense sucre” no són aconsellables, ja que hi ha estudis on es parla d'alteracions a la microbiota intestinal. A més, el consum d'edulcorants també fa que augmentin les nostres ganes de menjar, distorsionant els nostres senyals de sacietat.
Com hem d'equilibrar la nostra dieta aquests dies?
L'equilibri és menjar de manera conscient. Seguir menjant aquests dies com ho fem diàriament, però tenint en compte que si sortim a dinar fora de casa o quedem amb la família o amics i ens ve de gust menjar alguna cosa més esporàdica puguem fer-ho, sense culpes i sense sentir-nos malament.