Cottonbro

Consells i trucs per ordenar i gestionar les joguines a casa

Ens hi ajuda l'organitzadora professional, Clara Massons

9 de gener de 2024 a les 07:00h
Cottonbro
per Criar.cat
Se t'acumulen les joguines a casa? En tens per tot arreu i ja no saps com endreçar-les? Els teus fills o filles no troben mai el que busquen per jugar? O no saben on tenen les coses? L'organitzadora professional, Clara Massons, d'Una Casa Clara, ens ofereix alguns trucs i consells per aconseguir posar ordre als jocs i joguines. 

Com ella mateixa ens explica, l'ordre ens ajuda a jugar millor i de manera diferent. Facilita els recursos als infants i estalvia molta feina als adults. Veure el nostre espai controlat, no acumular massa coses i tenir-les organitzades, ens aportarà pau. Per aconseguir posar ordre a les joguines a casa, és important diferenciar els tres passos: organitzar, endreçar i recollir.


Organitzar

Defineix els espais: decideix on vols tenir guardades les joguines i quins són els espais de joc. El primer que has de decidir és si vols tenir-les totes emmagatzemades en un únic espai, una sala de jocs, per exemple o si en vols o pots tenir per diferents espais de la casa: la seva habitació, el menjador o fins i tot a la cuina. Això depèn molt de cada casa i de cada família. Ho hem de pensar en funció també d'on juga l'infant, i de si li agrada fer-ho allà on som nosaltres, o estar-se sol a una habitació. 


 En cases petites, poc soroll visual. Si tenim poc espai a casa el millor és amagar: posar-ho tot en caixes tancades, dins d'armaris o calaixos, perquè no quedi a la vista. Això ens traurà soroll visual i ens donarà molta pau. Sobretot si la criatura té un tarannà més aviat desendreçat. És un bon consell també si tenim fills adolescents que no endrecen la seva habitació: podem pactar que dins l'armari o als calaixos tinguin les coses com vulguin, però que no hi hagi res damunt la taula o a terra.  

A l'hora de descartar joguines, fes la tria pensant en l'infant, i no en tu. A l'hora de decidir què es llença o es retira, molts pares li diuen a la criatura "Això ho vols llençar, seguuur?" En aquest cas és l'adult qui no vol llençar allò, ja sigui perquè li porta molts records, o perquè va costar molts diners. Hem de decidir si volem l'espai o la cosa. Comencem la tria per allò que ens és més fàcil, i el que et fa dubtar, deixa-ho per més endavant, per quan estiguis més rodat. No t'encallis en una cosa. I sobretot, fes-ho sense música. Recomano silenci per fer la tria.


 La capsa dels records. A l'hora de fer la tria de joguines, hem de centrar-nos en el que ens volem quedar, en el que sí que volem que jugui. Si una cosa, bé sigui una joguina o robeta, la volem guardar com a record, podem fer una capsa dels records, però han de ser poques coses i que hi càpiguen en una sola capsa.

Perd la por a llençar per si ens fa falta més endavant. No és bo conviure amb la por. Hem de fer un treball intern de connectar-nos internament i veure quins recursos necessitem realment. Veure que abans vivíem amb moltes menys coses, amb molta menys roba. Hi ha cases que semblen trasters, o fins i tot santuaris dedicats a persones que ja no hi són. Això ho explica molt bé la Marie Kondo. Hem de treballar la por a perdre els records, i la por també a no tenir en el futur. 

Podem guardar algunes coses, però ens hem d'adonar que moltes coses que guardem no les acabarem fent servir. Estem en una societat on tenim un entorn que ens proveirà, si tinc una segona criatura, m’arribaran coses d'amigues i d'altra gent que ja no les necessita i te les passaran. 

Endreçar

 Dona'ls espai suficient. Si ho hem d'encabir tot en un calaix que quasi no tanca, costarà molt endreçar. Recomano omplir en un 60% o 70%, com a molt, l'espai disponible.

La capsa de rotació. Què fem amb totes les "merdetes" que en realitat són petits tresors per a ells? Una pedra, un paperet, una joguina mig trencada... són rampoines que hem de respectar perquè per a ells són importants. Doncs els posem tots barrejats en una capsa que de tant en tant haurem d'anar repassant amb ells per anar veient què podem llençar i anar-la buidant perquè hi puguin seguir posant coses. D'aquesta manera fem també l'exercici amb ells de descartar allò que ja no ens interessa. 

 Tria capses o contenidors d'aspecte neutre o transparent. L'aspecte neutre ens permetrà poder-les posar a qualsevol lloc de la casa. Si són totes iguals, a més, ens donarà uniformitat i, per tant, més sensació d'estar endreçat. I si són transparents, ens permetran veure què hi ha sense necessitat d'obrir-les, i per les criatures resulta més fàcil. 

Subdivideix els calaixos amb capses obertes i safates. A segons quina edat pot ser interessant tenir les capses destapades, perquè estigui tot a la vista. Podem posar dins un calaix diferents caixes amb coses, i totes destapades perquè vegin el que hi ha. I la tapa la pots fer servir de safata, on pots fer classificadors també amb capsetes més petites, reutilitzades de joies, de rellotges, etc. De manera que pots tenir una safata, per exemple de materials per pintar, posat un pot de retoladors, una caixeta amb el cel·lo i la goma, un altre pot amb tisores i llapissos… i tot plegat dins una safata, que serà com el kit bàsic per a fer manualitats.

 Cada cosa al seu lloc, i un lloc per cada cosa. Cada joguina ha de tenir el seu espai destinat, i ha de quedar espai disponible per jugar. Tinguem-ho en compte a l'hora de comprar o regalar objectes grans, com cistelles de bàsquet, piscines de boles o circuits de cotxes. No totes les cases tenen la capacitat suficient per a tenir-los.  

 Les peces més petites, al sac! A l'altre extrem ens trobem el problema de les joguines amb peces molt petites, com les construccions, els clics i legos, les col·leccions d'animals... En aquest cas una bona solució són les bossetes de plàstic amb tancament, o si no volem plàstic, els saquets de tela. Fem bossetes amb les peces classificades per tipus i totes les bossetes dins una capsa. Això també els permetrà, de vegades, recuperar joguines amb què feia temps que no jugaven perquè no les trobaven.

Recollir

 Quan han de començar a recollir les seves joguines? Doncs dependrà en bona part del tarannà de la criatura, de si té tendència a ser endreçat o si no en té gens. En qualsevol cas, abans dels 6 o 7 anys no els atabalaria massa amb això. Quan són petits podem donar-los la llibertat de treure diverses joguines, barrejar-les i experimentar.  

Recollim en acabar amb una joguina i abans de treure la següent. Sobretot de més grandets, a partir dels 7 anys, prefereixo acabar amb una cosa i recollir-la abans de passar al següent joc. En aquesta edat ja ho podem treballar millor perquè ja saben bé el que estan fent. Igualment, hem de ser realistes en com és la criatura, si té un tarannà endreçat o no. Podem mirar de fer-ho d’una forma divertida, cantant cançons o fent una cursa a veure qui recull primer. 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat