Cherie Birkner

Coses que fas pensant que contamines menys però que tenen l'efecte contrari

Sobre la roba, els bolquers, l'alimentació o el combustible

25 de gener de 2022 a les 07:35h
Cherie Birkner
per Criar.cat
Vols fer-ho bé. Vols ser respectuós/a amb el medi ambient i que la teva criança sigui eco sostenible. Avui et volem traslladar diversos estudis sobre temes relacionats amb la vida, amb la criança, l'alimentació, el consum... Coses que fas pensant que contamines menys però que tenen l'efecte contrari o, fins i tot, coses que no saps que contaminen.

Aquí en tens algunes: 


La soja: el cultiu massiu de soja, un producte molt present en elaborats, genera desforestació, pèrdua de la biodiversitat, contaminació,... A l'Argentina i Paraguai, per exemple, els cultius estan molt vinculats a la fumigació amb avions perquè la soja es modifica genèticament per ser més resistent i això genera greus impactes en les poblacions properes. També en la criança, causant des de malformacions de fetus, afectacions del desenvolupament cognitiu o càncers infantils a causa de l'exposició dels tòxics de les famílies que viuen a prop d'aquests camps. "Hi ha hagut casos en els quals les fumigacions s'han fet a sobre d'escoles", explica Tom Kucharz, d'Ecologistes en acció.

"Consumim molta soja encara que no en siguem conscients. Està oculta en carns, ous o lactis procedents de granges industrials. L'Estat Espanyol és líder en producció de pinsos que tenen un gran impacte ambiental, socioeconòmic i de salut pública", expliquen. Segons un altre informe de Greenpeace, la indústria de carn catalana és la líder en emissions de C02 en tot l'Estat. 


Alvocats: Sí, els alvocats són un superaliment i és molt ric i nutritiu, però l'impacte ambiental, com la sobreexplotació dels recursos hídrics, la desforestació, emissions de C02 entre altres coses pel seu transport des de l'altra punta del món s'estan convertint en un problema mediambiental segons Water Footprint Network

Biodièsel: Un informe presentat per Ecologistes en Acción posa en evidència diverses realitats que hi ha darrere el consum de soja, com el fet que el biodièsel a base de soja emet el doble de gasos d'efecte hivernacle que el dièsel fòssil. Una altra realitat que no s'explica i que aparentment podria arribar a semblar més seostenible.  


Tote bags fetes de cotó ecològic: Un estudi dut a terme pel ministeri de Medi Ambient i Alimentació de Dinamarca, que no té però present la contaminació oceànica per plàstics, ha determinant que l'empremta ambiental de les tote bags és més gran a la de les bosses de plàstic si es té present factors com l'aigua que s'utilitza per la seva fabricació, l'energia i l'ús de pesticides o les emissions de diòxid de carboni. Les tote bags s'han de reutilitzar milers de vegades per tenir la mateixa empremta ambiental que una de plàstic.

En el cas de les bosses de polipropilè són necessàries 35 usos, 84 si es tracta de tereftalat de polietilè reciclat, 35 si són de polièster, 43 si són de paper, 20.000 de les que són de cotó orgànic sense pesticides ni fertilitzants químics, i 7.100 les que són de cotó convencional.

Tenir moltes plantes, però que no siguin adients pel clima i acabis gastant molta més aigua per regar-les i mantenir-les vives. Les modes i la introducció d'espècies alienes a la nostra flora a jardins, pot tenir conseqüències a curt i llarg termini pels ecosistemes autòctons. La falta de varietat, segons expliquen des de Ecologistas en Acción, també representa un problema. Pot provocar fins i tot també l'aparició de plagues impossibles de controlar, i que això generi un impacte de nou amb l'ús de plaguicides i herbicides. 

Tovalloletes de bebès degradables: encara que hi posi a la capsa que són degradables poden trigar fins a 600 anys en ser eliminades. Contenen microplàstics, un material tòxic per la vida marina, i encara que algunes marques indiquin que es poden tirar a l'inodor són un perill pel medi ambient. 

Sobre els bolquers: Un estudi australià que ha tingut en compte la despesa d'aigua, la superfície necessària per cultivar les matèries primeres o els residus sòlids ha conclòs que utilitzar bolquers de tela té un impacte d'entre 830 i 1550 mega joules, mentre que els bolquers d'un sol ús és entre 2000 i 6.300 mega joules, en total.

Aquestes dades avalen l'ús dels bolquers de tela com a opció més sostenible que no pas els d'un sol ús. Amb tot, un segon estudi del Regne Unit que analitza l'emissió de CO2 determina que l'impacte d'utilitzar bolquers d'un sol ús, tenint en compte un ús mitjà durant dos anys i mig, és de 550 kg de C02. Mentre que si es mesura el C02 emès durant el mateix temps pels bolquers de tela, reutilitzant els bolquers per una segona criatura, rentat a alta eficiència energètica i assecat al sol, és de 570 kg de C02. En aquests termes, doncs, la diferència en clau de sostenibilitat no és tan evident.

Pel que fa a la roba: Per fabricar una samarreta es necessiten 2.700 litres d'aigua, l'equivalent a la que consumeix una persona durant 2 anys i mig. Està molt bé fixar-se en què la samarreta tingui la fulla verda de cotó orgànic, però encara està millor si prové de materials reutilitzats i que el teixit sigui de qualitat per tal que la seva vida útil sigui més llarga i perquè les fibres sintètiques generen 0,5 milions de tones de microfibres que acaben als oceans.

En resum: tenir poques peces de roba bàsiques i atemporals, reutilitzar la roba de les nostres criatures, que sigui tot d'un mateix teixit que es pugui reutilitzar, promoure l'economia circular i no comprar més del que necessitem és el millor pel medi ambient.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat