Per què parim en litotomia?

Ens ho explica la llevadora i fisioterapeuta Ascensión Gómez López

per Criar.cat
La posició de litotomia és una posició comuna per a procediments quirúrgics i exàmens mèdics que impliquen la pèlvis i l'abdomen inferior. Però és la millor posició per parir?

Segons explica la llevadora i fisioterapeuta Ascensión Gómez López parir en aquesta posició pot implicar més dolor, més temps espitjant, més possibilitats d'abacar amb una episiotomia, més complicacions biomecàniques, més estrès fetal.


Per què es pareix doncs en aquesta posició? Doncs perquè en el moment de la història en que es va medicalitzar el part resultava més còmode i accessible pel personal sanitari. "Aquesta posició la va posar de moda el rei Lluís XIV, durant el segle XVII per veure com naixien els seus fills bastards sense que li importés si la dona que paria el seu fill estava bé o no", explica. 

El rei va tenir 22 fills en total amb múltiples dones "Es veu que tenia un fetitxe amb el part i li agradava veure'ls néixer i volia estar còmode per veure bé "l'espectacle", encara que això suposés relantitzar el part i posar en perill a la dona", explica Ascensión.


Ràpidament es va popularitzar i el poble va començar a demanar-ho. Fins aleshores i molt després, les dones han parit de mil maneres, acompanyades per llevadores que no dubtaven en estirar-se el terra si això facilitava les coses.

"Fixeu-vos si està tan arrelat a la nostra societat parir en litotomia que si busquem imatges de parts la majoria d'imatges de dones parint són en aquesta posició i és quasi impossible trobar una imatge que simuli un part que no sigui així, per no parlar dels parts a la ficció"; explica.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Shelby Deeter
per Júlia Martí i Irene Ramentol
Un qüestionari elaborat per la psicòloga Júlia Martí, experta en autoexigència
Imatge il·lustrativa
Jelleke Vanooteghem
per Irene Ramentol
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa
Imatge il·lustrativa
Benjamin Manley
Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres