Per què parim en litotomia?

Ens ho explica la llevadora i fisioterapeuta Ascensión Gómez López

per Criar.cat
La posició de litotomia és una posició comuna per a procediments quirúrgics i exàmens mèdics que impliquen la pèlvis i l'abdomen inferior. Però és la millor posició per parir?

Segons explica la llevadora i fisioterapeuta Ascensión Gómez López parir en aquesta posició pot implicar més dolor, més temps espitjant, més possibilitats d'abacar amb una episiotomia, més complicacions biomecàniques, més estrès fetal.


Per què es pareix doncs en aquesta posició? Doncs perquè en el moment de la història en que es va medicalitzar el part resultava més còmode i accessible pel personal sanitari. "Aquesta posició la va posar de moda el rei Lluís XIV, durant el segle XVII per veure com naixien els seus fills bastards sense que li importés si la dona que paria el seu fill estava bé o no", explica. 

El rei va tenir 22 fills en total amb múltiples dones "Es veu que tenia un fetitxe amb el part i li agradava veure'ls néixer i volia estar còmode per veure bé "l'espectacle", encara que això suposés relantitzar el part i posar en perill a la dona", explica Ascensión.


Ràpidament es va popularitzar i el poble va començar a demanar-ho. Fins aleshores i molt després, les dones han parit de mil maneres, acompanyades per llevadores que no dubtaven en estirar-se el terra si això facilitava les coses.

"Fixeu-vos si està tan arrelat a la nostra societat parir en litotomia que si busquem imatges de parts la majoria d'imatges de dones parint són en aquesta posició i és quasi impossible trobar una imatge que simuli un part que no sigui així, per no parlar dels parts a la ficció"; explica.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres