iStock

Les dones positives en Covid van tenir parts més medicalitzats i menys acompanyats

Parlem dels drets de les embarassades que es van vulnerar durant la pandèmia

6 de maig de 2022 a les 12:30h
iStock
per Criar.cat
Un estudi de la UVIC, en el qual Criar.cat hi va participar amb la recollida de dades, conclou que les mares que van parir sent positives amb Covid van tenir parts més medicalitzats, amb una taxa més gran d'inducció (54,5% vs 34,7% en cas de covid negatiu), amb més episiotomies practicades (50% vs 23,4%) i més cesàries (38,2% vs 18,3%).

Les mares que van parir sent positives de covid també van poder estar menys acompanyades (un 9,4% van estar totalment soles i un 15,6% majoritàriament soles) vulnerant totalment els seus drets.


"No hi va haver acompanyament fins el moment del part"; explica una mare "No explicaven res. Fins i tot ens van arribar a atendre des del passadís". L'informe també evidencia les separacions mare bebè que hi va haver: "Em van deixar nua en una camilla, amb el meu bebè a sobre i el meu marit dret durant 2h. Em volien separar del meu bebè. Jo en planta Covid i el bebè amb el pare a la planta de maternitat".

Segons les investigadores i amb els diferents indicadors analitzats, majoritàriament el part de les dones positives de Covid es va produïr en un ambient d'hostilitat, amb dificultat per comunicar-se i amb ambients freds o d'aïllament.


Durant el part es poden experimentar sentiments d'inseguretat, por o ansietat. Totes aquestes qüestions relatives a la Covid incrementen molt més en aquests sentiments i les investigadores alerten de l'impacte que pot tenir aquesta percepció de les dones a llarg termini en la seva salut mental i la de les seves criatures.

L'increment desproporcionat del nombre de cesàries, induccions i episiotomies de manera generalitzada, l'excessiva instrumentalització i medicalització no fonamentada o rutinària en cas de covid positiu representa, segons les investigadores, una forma de violència institucional envers les dones i per tant una forma més de violència obstètrica.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat