Silvija Wine

El meu fill o filla es toca sovint els genitals: què fer?

La sexòloga Elena Crespi Asensio explica com acompanyar l'autodescobriment sexual de les criatures

15 de juny de 2022 a les 08:00h
Silvija Wine
per Criar.cat
El meu fill o filla es toca sovint els genitals, què faig? Li he de dir que no ho faci davant d'altres persones i busqui intimitat? Juga amb criatures a tocar-se, he d'intervenir? 

Són dubtes freqüents de les famílies quan comencen l'autodescobriment sexual. La sexòloga Elena Crespi Asensio explica com les persones adultes podem acompanyar aquest procés de forma respectuosa i allunyada de la mirada sexual adulta. 


Es toca sovint, què fer? És normal que les criatures tinguin curiositat per tocar-se els genitals i experimentar amb ells, com ho fan també amb altres parts del seu cos. També és normal que en aquest procés descobreixin que això els provoca plaer i, per tant, puguin recórrer més sovint a aquest contacte. 

No hem de censurar-los, ni distreure'ls perquè és un procés d'autodescobriment saludable i positiu. Sí que hem d'abstreure'l de qualsevol connotació sexual que com a persones adultes podem donar-li, ja que ho fan sense cap mena de consciència en aquest sentit. 


Li he de dir que es toqui en la intimitat? Quan són petits, no tenen la concepció d'intimitat que tenim les persones adultes. De fet, hi ha etapes en les que nosaltres (mares o pares) formem part de la seva intimitat. Per tant, dir-los-ho amb 3, 4 o 5 anys no té sentit.

A mesura que es van fent grans, es pot introduir aquesta idea, però també és important deixar que vagin autoregulant-se perquè de la mateixa manera que passen per etapes que volen que hi siguem quan fan pipi o caca i altres que volen estar sols/es i que ningú entri al lavabo, en aquest cas també ho aniran trobant. 


Si es toquen els genitals davant d'altres persones hem de ser conscients que no ho fan amb cap connotació. És la mirada adulta que sexualitza la seva curiositat. Per això, el més probable és que si li diem que no ho faci, no entengui perquè es pot tocar una orella, per exemple, i no la vulva o el penis. 

A partir dels 7, 8 o 9 anys sí que ho pot començar a entendre i ho podem parlar-ho perquè trobi mica en mica el seu espai: "Si ho fas davant de les persones pot ser que algú et miri...". I ells/elles mateixos/es ho aniran reconduint. 


A quina edat podem parlar de masturbació? La masturbació implica cert grau de consciència. Per tant, en primeres edats hem de parlar d'autodescobriment sexual. El que els empeny a tocar-se en criatures petites és la curiositat, no la recerca de plaer.

Juga amb altres criatures a tocar-se, he d'intervenir? Aquí convé aplicar el mateix criteri que en qualsevol altra conducta on es puguin creuar límits. El més important és que siguin conscients que si una criatura no vol, no l'has d'obligar. Que el cos és de cadascú i que és cadascú qui l'ha de tocar. Que els altres infants no han de tocar-lo si a una criatura no li ve de gust. Que les persones grans no han de tocar cossos de persones petites, excepte en situacions d'higiene o contextos mèdics. Aquests són els límits que han de quedar clars i ben assimilats. 

No mostra interès o té aprensió per tocar-se els genitals, què fer? De la mateixa manera que no s'ha de censurar la curiositat, tampoc s'ha de forçar. Tard o d'hora ho acabarà descobrint i estarà bé que ho faci quan ell/a vulgui. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat