James Wheeler

Les cinc millors rutes per començar a fer senderisme amb els teus fills

Camins que recorren els parcs i paratges naturals de Catalunya

9 de setembre de 2022 a les 08:00h
James Wheeler
Saps que a Catalunya hi ha més de 165 espais naturals protegits ideals per fer senderisme? Saps que algunes d'aquestes rutes poden ser perfectament practicables si vas amb infants?

Avui us recomanem cinc rutes de muntanya que podeu fer si esteu iniciant-vos amb els vostres fills a aquesta pràctica per a tots els nivells.

  1. Parc Nacional d'Aigüestortes, Alt Pirineu
  2. Serra de Collserola, Barcelona
  3. Mont Caro, Baix Ebre
  4. Ruta dels set gorgs de Campdevànol, Ripollès
  5. Ruta de salts i gorgs del Torrent del Puig, Garrotxa

 Parc Nacional d'Aigüestortes, Alt Pirineu


La primera proposta és l'únic parc nacional de Catalunya ubicat al Pirineu. Una de les rutes més maques és la que recorre el llac de Sant Maurici. Després d'aparcar el vehicle a Prat Pierró, es posa en marxa la ruta de senderisme, que passa per la cascada i el llac de Ratera i el mirador de l'Estany de Sant Maurici.

En total, són uns 14 quilòmetres amb 600 metres de desnivell acumulat que poden fer-se en unes quatre hores i mitja. En cas que la ruta es faci pesada, pot retallar-se en demanar un taxi des d'Espot fins a l'Estany. 

Una altra excusió senzilla per la zona és el planell d'Aigüestortes: una zona totalment plana amb unes passarel·les de fusta que permeten fer una ruta circular de baixa dificultat. Part del recorregut és apte per fer-lo amb cotxet o cadira de rodes. Si voleu caminar una miqueta més (aproximadament una hora i mitja més)  a partir d'aquí es pot seguir fins a arribar a l'estany Llong, pràcticament pla menys l'últim tram on hi ha un desnivell de 180 metres (4km). 

ATENCIÓ: L'últim lloc permès d'estacionament d'aquest espai natural protegit és a 7 km i mig del punt d'informació del planell d'Aigüestortes. Únicament poden aparcar en aquest punt d'informació vehicles de persones acreditades amb mobilitat reduïda i taxis (el preu amb taxi és de 6 euros aproximadament per cada viatge de persona adulta, aproximadament 4 euros per menors de 12 anys i 5,5 euros per persones majors de 65 i 5,5 euros per viatge per animals de companyia).
 



 Serra de Collserola, Barcelona
 

La ciutat de Barcelona ofereix la possibilitat de fer diverses rutes per la muntanya. En aquest cas, posem l'atenció en el terreny que separa la capital de la comarca del Vallès.

La idea és iniciar la ruta en el punt més alt de la ciutat, al carrer Balmes, i caminar en direcció avinguda Tibidabo. Després seguim fins a arribar a la torre de Collserola, que va construir-se amb motiu dels Jocs Olímpics a Barcelona l'any 1992. En total són vuit quilòmetres sense complicacions que arriben fins als 450 metres d'altitud. És un camí lleuger que també pot fer-se amb la mainada.

Una altra opció interessant i més senzilla per fer amb canalla a Collserola és la ruta que uneix la Vil·la Joana i la font de la Budellera. El punt de partida és el Centre d'Informació del Parc de Collserola, situat a prop de l'estació del Baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Si us hi fixeu bé, al camí empedrat des del baixador fins al centre d'informació hi trobareu textos de Jacint Verdaguer (que precisament va morir a la Vil·la Joana). Podeu aprofitar per visitar el museu dedicat al poeta, si voleu fer una visita més cultural.

Després de passar pel centre d'informació i la Vil·la Joana s'ha d'empendre el camí que passa pel CEIP Els Xiprers fins al pla de les monges. Des d'allà cal continuar pel camí que continua fins a la torre de Collserola. La pista continua passant entre les cases can Mandó i can Xoliu fins agafar el camí de la font de la Budellera. És un camí que es pot fer a peu o amb bicicleta i la distància és de 5 quilòmetres




Mont Caro, Baix Ebre



Aquestes muntanyes es troben al sud de Catalunya i pertanyen també a la Comunitat Valenciana i Aragó. Sense sortir del territori català, la muntanya que recomanem és Mont Caro, el punt més àlgid de la província tarragonina.

El camí es posa en marxa en Refugi Car, des d'on es poden resseguir les marques GR7 fins al Coll de Pallers. Des d'aquest punt, s'accedeix a la Moleta Rodona fins al cim. La ruta són 7,95 quilòmetres amb 450 metres de desnivell que poden fer-se en unes quatre hores.

Es pot arribar gairebé al cim amb el cotxe (per si cal fer una expedició de "rescat" pels més menuts). 
 



Ruta dels set gorgs de Campdevànol, Ripollès


És un camí que permet combinar el senderisme amb banys en gorgs i piscines naturals de la zona, una opció perfecta per aquells dies en els quals la calor estreny més del compte. Si es fa la ruta circular, són 14 quilòmetres sense gairebé desnivell -menys de 400 metres acumulats- en unes sis hores.

Pel camí es passa pels gorgs de la Cabana, la Tosca, de l'Olla, la Bauma, el Forat i el Petit Colomer, entre altres, que estan ben conservats i en plena natura. La ruta surt del mateix poble de Campdevànol i és ideal per fer-la amb grups d'amics i família.

Per tal de protegir la zona de la massificació cal pagar entrada en temps de temporada alta(5 euros per persona adulta i menors de 12 anys entrada gratuïta). Hi ha una zona d'aparcament de pagament i barbacoa a La Font del Querol. Si aparqueu al poble caldrà afegir 2km d'anada i 2 de tornada. 




Ruta de salts i gorgs del Torrent del Puig, Garrotxa 
 

És una de les més característiques de Catalunya. Encara que també és de poca dificultat, és una mica més complex que la resta de camins. L'inici d'aquesta ruta circular és passada la casa del Molí Vell d'Hostalets de Bas, a Girona, i es passa pels salts de l'Ansat, l'Olla i les corbes de Las Marrades, entre altres, fins a arribar al Grau d'Olot.

El camí té 8,18 quilòmetres i un desnivell positiu de 600 metres. Pot fer-se en unes tres hores i mitja, tot i que depèn de les característiques de la persona. A banda de gaudir de la natura, la ruta fa un viatge al passat fins a l'època dels bandolers, que usaven els boscos com a amagatall. Us proposem ambientar i amenitzar la ruta amb aquest tema i passar-ho genial amb la família.



Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat