Albert Alemany

Els teus drets: em poden obligar a agafar vacances en lloc de teletreballar?

Algunes empreses han demanat als seus treballadors que agafin vacances o dies d'assumptes propis davant la crisi del coronavirus i la conciliació. És legal això?

Albert Alemany
per Criar.cat
La nova situació de normalitat davant del curs escolar provocarà que milers de persones tinguin problemes a l'hora de conciliar la vida familiar i la laboral. Novament, això suposarà una bretxa de gènere i classe esfereïdora.

Si fins ara, segons dades del balanç proporcionat per la UGT el 2019, el 90% de les reduccions de jornades i el 80% de les excedències de cures de filles i fills les demanaven dones, davant la crisi de la Covid aquestes xifres s'han accentuat molt més. 


Per tal de tenir clars els nostres drets us fem un recull dels principals dubtes amb els quals ens podem trobar amb relació al coronavirus i les relacions laborals. Ens ho explica l'advocat Alberto García Moyano.

Si estic obligat/da a quedar-me a casa per haver estat contagiat o preventivament pel fet d'haver estat en contacte amb persones de risc, quina és la meva situació?


En aquest cas, hi hauria una diferenciació entre si ets un contacte estret o si et fan aillar preventivament. Si ets positiu o contacte directe (convius amb algú positiu, algú que treballa amb tu braç a braç és positiu, o algú amb qui has tingut un contacte proper és positiu) no hi hauria cap mena de dubte i es tractaria d'una situació d'incapacitat temporal (baixa mèdica), amb la qual cosa la persona té dret a percebre el 75% de la base reguladora des del primer dia de baixa i no està obligada a prestar el servei. En aquesta ocasió serà el Servei Públic de Salut qui s'encarregarà d'emetre la baixa per contingència professional. El termini de la comunicació de la baixa serà de tres dies.

En el cas que sigui un contacte però aquest no sigui directe (per exemple algú que treballa al teu centre de treball però no necessàriament al teu departament), no s'està considerant baixa, amb la qual cosa has de parlar amb l'empresa, explicar la situació i demanar, en el cas que es pugui, mitjans per teletreballar i guardar la quarantena. 

El problema que ens estem trobant, segons ens diu l'advocat Alberto García Moyano, és amb gent que no s'està aïllant voluntàriament quan veu que està en risc el seu lloc de feina, per exemple quan no poden teletreballar. Fins i tot hi ha casos de persones que són contactes directes continuen anant a treballar perquè l'acomiadament a priori no seria nul, però sí improcedent. En aquests casos s'hauria de veure com es desenvolupa la jurisprudència. 

En el cas que els meus fills/es siguin contacte d'un possible positiu a l'escola quina seria la meva situació?

No hi ha casos encara donats en aquest sentit i per tant encara no hi ha jurisprudència. La lògica diu que en aquests casos, segons el grau de proximitat dels fills/es amb la persona positiva (si va a la mateixa classe o bé si és el/la mestre/a), per extensió les persones que formen part de la unitat familiar s'haurien d'aïllar de manera preventiva. 

El que sí que se sap és que el teletreball s'ha de pactar, i ara, amb la nova llei l'empresa tindrà dret a controlar-te amb límits de cert tipus com drets d'imatge, però sí que podrà controlar que realment estiguis fent una activitat. També es parla de flexibilitzar l'horari, per tal de poder conciliar i de quan no estiguis treballant tenir dret a una desconnexió digital.

L'empresa pot obligar-me a teletreballar? Jo puc exigir-ho?

Si l'empresa no pot garantir la normativa de riscos laborals amb relació a la covid pot demanar-te teletreballar o fer torns amb la finalitat que no hi hagi sancions per incumplir questions de seguretat laboral. Tot i això, hi ha d'haver un acord entre les parts per tal de fer-ho. 

Es pot demanar teletreballar sempre basant-se en la premissa que l'empresa no pot garantir amb les normatives de seguretat. Si l'empresa està complint amb aquesta normativa, et pot obligar a anar-hi físicament. Si l'empresa et reclama físicament i no està complint amb la normativa tens dret a denunciar-ho, ja que s'estarien vulnerant drets fonamentals del treballador/a. 

Em poden obligar a agafar-me vacances o a utilitzar dies de lliure disposició?

No. Les vacances sempre es pacten amb l'empresa. Però el que es va fer a l'inici de la pandèmia de demanar a treballadors/es que s'agafessin vacances quan encara no estava la política d'ERTES desenvolupada no es pot fer.

 Quines opcions laborals tinc si he de quedar-me cuidant els nens/es a casa i no puc teletreballar?

Teletreballar seria una d'elles. És la que s'està donant més. Com a dret fonamental dels treballadors hi ha la necessitat de conciliar sense que la feina sigui un perjudici greu pel treballador. S'ha desactivat el plan "Me cuida" i ara mateix estem en un procés d'impàs força complicat per saber com s'aplica la nova llei de règim de teletreball. La llei sembla que doni facilitats però hem de veure-ho per creure-ho, així que el que recomano és parlar amb l'empresa i sol·licitar-ho. 

En el cas que es denegui hi ha precedents que han dictat sentència a favor dels treballadors: en concret un judjat de Vigo ha ordenat a una empresa a pagar una indemnització de 600 euros a un oficinista per negar-li el teletreball per tenir cura dels seus dos fills. En aquest cas s'ha resolt que la decisió de l'empresa ha perjudicat la persona treballadora i per tant hi havia d'haver una mesura compensatòria. 

Altres solucions poden ser reduccions horàries, acolliments a règims especials o bé excedència. Tot i això, encara hi ha moltes mancances en l'àmbit legal sobre aquest tema i quan es formuli la llei del teletreball podrem tenir un mapa més complert d'una situació que cada vegada serà més comuna.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres