Pexels

Discussions de parella davant dels fills: sí o no, i com?

Recursos per una comunicació assertiva dins la família

28 de desembre de 2022 a les 08:00h
Pexels
Els conflictes són inherents a la convivència i solen intensificar-se en l'època de criança perquè, sovint, s'hi afegeixen factors com l'esgotament o la no corresponsabilitat que fan tensionar les relacions de parella. Què passa si ens discutim davant dels fills? És possible fer-ho de manera constructiva? En parlem amb l'especialista en mediació familiar i educació emocional Sònia Méndez

El primer és saber diferenciar entre debat i discussió. El debat és una conversa de caire constructiva i enfocada als arguments. La discussió, en canvi, es focalitza en les posicions de les persones.


L'ideal, segons Sònia Méndez, és ser capaços/es d'oblidar la nostra posició per centrar-nos en la construcció. Però això no és gens fàcil i requereix d'un exercici d'humilitat molt gran ja que suposa abandonar l'ego i ser capaços/es de comunicar-se per entendre's i no només per convèncer a l'altre/a. En cas contrari, el xoc de posicions sovint acaba en petites o grans discussions que poden o bé resoldre's o bé escalar fent més grans els conflictes. 
   

Discutir davant dels fills, sí o no? Depèn del contingut, respon Sònia Méndez. Els conflictes és quelcom que cal naturalitzar, també davant dels infants però cal tenir en compte primer si el contingut és apropiat o no per a l'edat de l'infant. 


I com? Cal aprendre a exposar de manera assertiva el que ens passa, així com cuidar el to, la postura i el volum. I aquí és on l'especialista ens suggereix dues tècniques molt útils: 

Tècnica Sandwitch: aquest recurs ens ajuda a expressar una crítica o una opinió negativa negativa sense que sigui mal rebuda per l'altra persona. Tots/es solem posar-nos a la defensiva quan escoltem una cosa que no ens agrada, per això aquesta tècnica prepara el terreny perquè la persona adopti una predisposició positiva.

Per aconseguir-ho utilitza la següent seqüència: 1) formular un elogi sincer sobre l'altra persona. Aquest ha d'expressar-se de manera clara i concisa, i ha de ser un afalac sincer 2) comunicar la crítica o la negativa. En aquest cas hem de desenvolupar i explicar la informació negativa que volem transmetre. 3) acabar amb un missatge o una proposta positiva.

Tècnica Desc: consisteix en 1) descriure la situació 2) explicar com t'has sentit 3) suggerir un canvi i 4) mostra el futur que tindríem. Un exemple: quan tu no col·labores a la llar, jo em sento esgotada. Si tu participessis en l'elaboració del sopar, jo podria dedicar-me a fer tal cosa i nosaltres gaudiríem de més temps de qualitat.     


Hem de ser conscient que tot el que apliquem a casa, serà un aprenentatge i un recurs per als nostres fills davant de conflictes a l'escola o al parc. I aquí és on pren també importància educar en l'escolta activa seguint, per exemple, la tècnica del 2x1 que fa referència al fet de tenir dues orelles i una boca, i això es tradueix en poder practicar el següent: de cada cop que parlo, n'escolto dos.  

Finalment, també cal tenir present que tots/es tenim dret a prendre'ns un temps per pensar. Però l'especialista recomana que sigui curt per no demorar el conflicte ni allargar el patiment de l'altre/a.  
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres