iStock Little Bee

Quan no menja... I hi ha un motiu al darrere

Hi ha diverses causes per les quals els infants poden rebutjar certes textures o aliments. Ens les explica la nutricionista Esther Sánchez

iStock Little Bee
per Alba Carreres
Que la teva criatura no mengi pot arribar a generar moltes angoixes a la família, que intenta fer tot allò que pot, que llegeix i que li recomanen perquè el seu fill o filla tingui una dieta equilibrada.

Segons ens explica la nutricionista Esther Sánchez poden haver-hi diverses causes per les quals un infant o nadó no vol menjar i és important, segons ens diu que ho valori un professional adient. 


El primer consell que ens dona és mantenir la calma: "És una situació estressant per la família, quan un infant rebutja l'aliment repetidament, el tira, hi ha crits i plors a la taula i els menjars es converteixen en un malson". Tot i això, ens explica que és important que no hi hagi un ambient de nervis i crispació.

Què passa amb les criatures que quasi mai volen alimentar-se i perden pes fins al punt d'haver de donar-los el menjar nosaltres? Darrere hi podria haver algun d'aquests problemes que ens explica i cal que un/a persona experta determini quina pot ser la causa.


Selectivitat alimentària: els nens i nenes selectius solen rebutjar un o diversos grups d'aliment. Els més comuns són les verdures, les fruites o la proteïna animal. És força habitual que vagin restrets.

Problemes mèdics: per exemple el reflux, que passa força desapercebut, o bé que vagin restrets. També s'han de descartar al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Cal valorar-ho amb un/a pediatre/a.

Motricitat oral alterada o problemes de deglució. Hi pot haver també un problema de deglució, incoordinació, amígdales, vegetacions que cal descartar amb un otorrino o logopeda, cal valorar si té mossegada creuada o problemes amb el frenet.

Processament sensorial alterat: solen evitar aliments segons les característiques sensorials, com el color, la textura, l'olor, la temperatura o aparença de manera molt marcada. En aqust cas ho ha de valorar un/a terapeuta ocupacional.


Trastorn de l'alimentació pediàtric: És una alteració de la ingesta oral que no és apropiada per l'edat i que està associada amb una disfunció mèdica, nutricional, d'habilitats d'alimentació i/o psicosocial. El tractament serà multidisciplinar.

ARFID: Trastorn per evitació/restricció de la ingesta d'aliments: alteració que es manifesta pel fracàs persistent en satisfer les necessitats nutricionals i/o energètiques apropiades. S'associa a la pèrdua de pes significativa, deficiència nutricional important, dependència d'alimentació o suplements nutricionals orals, marcada interferència amb el funcionament psicosocials.


 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres