iStock Little Bee

Quan no menja... I hi ha un motiu al darrere

Hi ha diverses causes per les quals els infants poden rebutjar certes textures o aliments. Ens les explica la nutricionista Esther Sánchez

8 de febrer de 2023 a les 08:00h
iStock Little Bee
per Alba Carreres
Que la teva criatura no mengi pot arribar a generar moltes angoixes a la família, que intenta fer tot allò que pot, que llegeix i que li recomanen perquè el seu fill o filla tingui una dieta equilibrada.

Segons ens explica la nutricionista Esther Sánchez poden haver-hi diverses causes per les quals un infant o nadó no vol menjar i és important, segons ens diu que ho valori un professional adient. 


El primer consell que ens dona és mantenir la calma: "És una situació estressant per la família, quan un infant rebutja l'aliment repetidament, el tira, hi ha crits i plors a la taula i els menjars es converteixen en un malson". Tot i això, ens explica que és important que no hi hagi un ambient de nervis i crispació.

Què passa amb les criatures que quasi mai volen alimentar-se i perden pes fins al punt d'haver de donar-los el menjar nosaltres? Darrere hi podria haver algun d'aquests problemes que ens explica i cal que un/a persona experta determini quina pot ser la causa.


Selectivitat alimentària: els nens i nenes selectius solen rebutjar un o diversos grups d'aliment. Els més comuns són les verdures, les fruites o la proteïna animal. És força habitual que vagin restrets.

Problemes mèdics: per exemple el reflux, que passa força desapercebut, o bé que vagin restrets. També s'han de descartar al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Cal valorar-ho amb un/a pediatre/a.


Motricitat oral alterada o problemes de deglució. Hi pot haver també un problema de deglució, incoordinació, amígdales, vegetacions que cal descartar amb un otorrino o logopeda, cal valorar si té mossegada creuada o problemes amb el frenet.

Processament sensorial alterat: solen evitar aliments segons les característiques sensorials, com el color, la textura, l'olor, la temperatura o aparença de manera molt marcada. En aqust cas ho ha de valorar un/a terapeuta ocupacional.


Trastorn de l'alimentació pediàtric: És una alteració de la ingesta oral que no és apropiada per l'edat i que està associada amb una disfunció mèdica, nutricional, d'habilitats d'alimentació i/o psicosocial. El tractament serà multidisciplinar.

ARFID: Trastorn per evitació/restricció de la ingesta d'aliments: alteració que es manifesta pel fracàs persistent en satisfer les necessitats nutricionals i/o energètiques apropiades. S'associa a la pèrdua de pes significativa, deficiència nutricional important, dependència d'alimentació o suplements nutricionals orals, marcada interferència amb el funcionament psicosocials.


 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat