Quines discriminacions patim les mares quan som mares?

Hem preguntat a la nostra comunitat quines discriminacions han patit

6 de març de 2023 a les 08:54h
En només dos dies de publicació als stories de Criar.cat hem recollit més d'un centenar de respostes de mares de la nostra comunitat que s'han sentit discriminades pel fet de ser mares.

Un 89% ho han fet per motius laborals, sent el mòbing a la feina per reducció de jornada o bé a la tornada a la feina remunerada després d'un permís de maternitat, el fet més comú.


"Vaig rebre amenaces d'acomiadar-me al reincorporar-me a la feina per demanar reducció de jornada", "M'han baixat a una categoria inferior, et tracten com si no vals res, com si no comptessin amb tu", "he patit pressions, m'han negat la reducció, m'han obligat a fer més hores de les que em paguen i he patit assetjament verbal", ens diuen algunes de les mares.

Els desplaçaments forçosos, els bastons a les rodes a projectes d'autorealització laboral i el fet de no poder incrementar el sou pel fet de ser mare són alguns altres dels motius de queixa: "Un mes abans de la baixa em van posar un "company". Quan vaig tornar ell dirigia el meu equip i tenia el meu lloc", "M'han convidat a no presentar-me a un projecte d'investigació internacional". "Només han apujat el sou a les companyes que no són mare. No complim massa l'horari, ens diuen. Quan precisament sí que el complim", expliquen.


Un altre motiu molt repetit és l'acomiadament després d'anunciar un embaràs: "Quan van saber que estava embarassada em van acomiadar". Algunes de les mares han denunciat l'acomiadament com a improcedent i ha resultat ser nul. D'altres no ho han pogut fer per les característiques del contracte o per no ser un motiu més de nervis durant l'embaràs, segons hem pogut saber.

Trobar un lloc de feina on vulguin tenir una mare amb reducció de jornada i un sou digne s'ha convertit en una missió impossible per a moltes. És per això que moltes opten per fer-se autònomes. "L'empresa on treballava va tancar en època de confinament, just vaig ser mare i ara soc autònoma i vaig amb l'aigua al coll. Em sento atrapada perquè no tinc temps i a la vegada no puc optar a una feina amb l'horari flexible", ens explica una altra mare. "Si no m'hagués reduït la jornada ara estaria dirigint un equip". 


Les entrevistes de treball on discriminen a les mares també són quelcom més habitual del que ens pensem: "Soc mare de bessons d'un any i en més d'una entrevista de feina m'han discriminat per aquest fet". "Em van dir que no podia ser mare en dos anys si volia el contracte", ens asseguren.


Les mares d'infants amb discapacitat, monomarentals i mares no gestants ens expliquen que pateixen una doble discriminació i no només per motius laborals: "Soc mare d'un infant amb TEA que durant la setmana té visites mèdiques, CDIAP i altres necessitats. A la feina no ho poden entendre, i tot i que tinc la jornada reduïda em trobo amb l'aigua al coll, no només perquè estic cobrant la meitat del que cobrava, sinó perquè m'exigeixen més de la meitat de la feina i recuperar hores que no hauria de recuperar. També em sento discriminada als parcs, a l'escola, amb els tràmits de l'administració... tot és una lluita constant que desgasta i molt".

"Soc mare monomarental i sovint he de demanar canvis d'horaris per poder conciliar. No només me'l neguen sinó que he de pagar més d'allò que cobro perquè algú es pugui fer càrrec de la meva filla", ens expliquen. "Soc mare no gestant i em sento discriminada per haver de tenir permís de paternitat, als documents de l'escola i perquè no s'acaba d'entendre que jo també soc mare", ens diuen.

Els altres motius extra laborals que ens han reportat fan referència en l'àmbit de l'oci i el lleure (hotels, restaurants i llocs de bodes on no pots entrar amb canalla), falta d'adaptació dels espais amb perspectiva d'igualtat (canviadors també als banys d'homes, falta de llocs higiènics per donar el pit o extreure't llet tant a la feina com a altres llocs), no poder llogar pisos amb condicions quan ets mare soltera o separada, estar exclosa d'assemblees o reunions per horaris poc conciliables o no poder-se formar per ser mare.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat