5 recomanacions per banyar un nadó a la piscina de manera segura

La piscina pot generar moments de diversió, però cal estar sempre alerta i al seu costat

14 d'abril de 2023 a les 07:30h
per Alba Carreres
La piscina pot proporcionar moments de molta diversió amb les persones de màxim vincle a la vegada que l'aigua perfecciona el seu desenvolupament psicomotor: la coordinació, l'equilibri i el coneixement de l'espai. 

Tot i això, hi ha una sèrie de recomanacions que no poden passar desapercebudes. El primer que cal saber és que els bebès tenen una pell molt fina, per la qual cosa no es recomanen els banys en piscines de clor fins als sis mesos d'edat.


A més hem de recordar que els nadons regulen la temperatura de manera diferent a la de les persones adultes i cal que la temperatura de l'aigua estigui entre els 28 i els 30 graus. Per si no fos prou l'aigua actua de mirall, amb la qual cosa hi ha més risc de cremades. 

Aquestes són algunes recomanacions per banyar a la teva criatura de manera segura i gaudir de l'aigua amb total seguretat.


Començar amb banys curts, de menys de 10 minuts. Sempre cal tenir en compte la temperatura de l'aigua i si està exposat/da al sol es recomana banyar-lo amb gorret. Recordeu sempre posar crema solar abans d'anar a la piscina perquè actuï de barrera protectora, també es pot banyar amb banyadors sencers o samarretes de bany amb protecció solar.

Vigila sempre al bebè i tingue'l agafat. Si utilitzes algun element de porteig reixat vigila que l'aigua no li entri al nas, a la boca o les orelles. Recordem que la majoria de fulards per piscina estan recomanats a partir dels sis mesos d'edat. En el cas de cursets de natació dirigits seguiu sempre les recomanacions dels monitors/es. 


Respecta el seu ritme: Si veus que al bebè no li agrada l'aigua, comença a plorar o la troba massa freda no forcis la situació. Si veus que comença a tremolar o es posa morat (de cara o de llavis) treu-lo de la piscina i abriga'l bé. Si un nadó està refredat o té moquets tampoc és un bon moment per banyar-se a la piscina.

Sigui la piscina amb clor o aigua salada es recomana dutxar-lo amb aigua dolça i assecar-lo per tal de protegir la seva pell i tapar-lo amb una tovallola perquè mantingui la temperatura corporal. Si es tracta d'una piscina inflable omple-la amb aigua de l'aixeta i mai el/la deixis sol/a encara que s'aguanti assegut/da.

Crema solar i pell hidratada: Els bebès menors de 6 mesos no han d'exposar-se al sol de manera directa ni a la platja ni a la piscina. L'exposició directa al sol durant la infància està demostrat que va estretament lligat amb les lesions i càncer a la pell d'edat adulta.

Per exposició indirecta al sol els filtres solars minerals són els recomanats per pells atòpiques i sensibles, i generalment també per infants menors de 3 anys. Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia un fotoprotector solar pediàtric no només ha de cobrir els rajos UVB i UVA, també els IR, ha de tenir un FPS superior a 30 i ha de ser resistent a l'aigua. Una vegada realitzat el bany i després de treure el clor o sal es recomana hidratar la pell. 

Cal evitar els flotadors o maniguets d'aire perquè fan una sensació de falsa seguretat, encara que els fabricants posin que són recomanats per l'edat cada cos és diferent i poden sortir dels braços amb facilitat o desinflar-se. També cal evitar flotadors inflables com vaixells o flamencs perquè segons indica l'OCU són considerats joguines i no compleixen amb criteris de flotabilitat.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat