Luiza Braun

Cal prendre algun suplement si estic donant el pit?

Responem aquest dubte freqüent durant la lactància materna amb les llevadores de Més que Llet

21 de juny de 2023 a les 07:30h
Luiza Braun

Cal prendre algun suplement mentre estic donant el pit? Aquest és un dubte freqüent durant la lactància materna. Hi ha complements o suplements nutricionals que, sovint, es recomanen a les mares lactants. Però, realment són necessaris? 

En termes generals, no. Tot i que a continuació veurem algunes excepcions. Però si la mare lactant no té deficiències específiques, no és indispensable prendre res en concret. De fet, les llevadores i consultores internacionals de lactància Mariona i Sònia, de Més que Llet, recorden que el més important és seguir una dieta saludable.


No només per la lactància, també per la recuperació del nostre cos després del part. Això significa consumir fruites, verdures i hortalisses, cereals integrals, llegum, proteïna animal en cas de no ser vegana o vegetariana, i greixos saludables (oli d'oliva verge extra, fruits secs i peixos blaus). En cas d'haver perdut molta sang durant el part, es recomana consumir aliments rics en ferro. Si vols saber més sobre com ha de ser la dieta durant la lactància, consulta-ho aquí. 

L'únic suplement a tenir en compte en determinats contexts és el iode. És important que la llet materna contingui una quantitat suficient d'aquest mineral, ja que així el lactant podrà fabricar correctament les hormones tiroïdals, essencials per al desenvolupament correcte del cervell.Les principals fonts de iode a la dieta són la sal iodada i la llet de vaca. Aliments com el peix i el marisc o les algues marines també contenen iode, però abusar-ne en la lactància no és una bona idea. Amb el peix pel contingut en mercuri i amb les algues per les elevadíssimes quantitats d'aquest mineral.


A l'Estat es recomana de manera general a les dones tant embarassades com lactants que prenguin un suplement diari d'aquest mineral, ja que els aliments processats a Espanya no contenen sal iodada.

Tenint en compte que la llet materna és l'única font de iode per al lactant alletat i que l'excreció de iode a la llet depèn, fonamentalment, de la ingesta materna d'aquest mineral, s'ha de garantir, especialment en aquesta època precoç del desenvolupament cerebral del nadó, una ingesta materna de iode adequada.

Es recomana dosis de 200 micrograms de iodur potàssic al dia a totes les dones embarassades (o lactants) que prenguin menys de 2 grams de sal iodada i menys de 3 racions de lactis al dia (no ecològics). Es poden trobar en preparacions específiques a la farmàcia a un preu molt assequible.

En canvi, en alguns països és obligatori que la sal estigui enriquida amb iode, per la qual cosa no es recomana un consum extra de iode a les dones embarassades ni lactants. 

Un altre suplement a tenir en compte en cas de ser vegana o vegetariana és la vitamina B12, tot i que aquesta aportació extra no és específica del període de lactància, sinó general. 

Arxivat a:
LactànciaGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Itinerannia
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat