Jonathan Borba

Dinar a l'escola serà més car el curs vinent

Nou increment en el preu màxim del servei pel curs 2024-2025. T'expliquem quant passaràs a pagar i quins recursos hi ha si necessites ajut per al menjador

28 de febrer de 2024 a les 07:30h
Jonathan Borba
per Criar.cat
Si el teu fill o filla es queda a dinar a l'escola has de saber que el curs vinent serà més car. Dinar a l'escola de manera esporàdica costarà fins a 7,98€ euros diaris, segons dades de l'aFFac (associacions federades de famílies d'alumnes de Catalunya).

Per tercer any consecutiu, el preu del menjador escolar ha patit un increment progressiu i s’ha encarit un 17% en només cinc anys (passant dels 6,80€ als 7,98€ per a les usuàries esporàdiques i dels 6,20€ als 7,25€ en elcas de les usuàries fixes). Fins a l'any 2019 el preu del servei de menjador dels usuaris fixos era de 6,20 euros, per usuaris esporàdics de 6,80 euros, i en els darrers anys ha experimentat una forta pujada que es deuria principalment a dos factors.


L'aFFaC critica que aquest nou increment s'hagi fent sense previ avís, i denuncia que el servei de menjador escolar als centres públics es troba en una situació límit que empitjora any rere any. 

Per la seva banda, el Departament d'Educació justifica aquest encariment a la seva memòria econòmica explicativa del preu del menjador escolar pel curs 2024-25, posant el focus en dos factors principals: d’una banda, l’increment salarial previst al conveni col·lectiu del lleure (increment del 3,5%) i, d’altra banda, la inflació, que provoca un augment generalitzat dels preus, sobretot per a el grup d’aliments i begudes no alcohòliques.


L'aFFaC considera "inadmissible" que el Departament d'Educació continuï sense incorporar cap factor corrector en el càlcul del preu màxim del menjador escolar, que serviria per protegir l’economia de les famílies davant l’encariment generalitzat del preu dels aliments.

En canvi, la federació constata que el benefici que les empreses obtenen per cada menú es manté intacte. "Mentre les famílies veuen encarit el preu que paguen perquè els seus fills i filles puguin passar el temps de migdia al centre educatiu, les empreses que presten el servei no absorbeixen cap impacte derivat de la inflació", al·lega.


Per a la federació, aquesta situació constata un desinterès evident del Departament d’Educació per caminar cap a un servei de menjador escolar universal i gratuït i insta a la conselleria a seguir les recomanacions de l’OCDE, que recomana adoptar sistemes flexibles de jornada completa, amb un augment de la prestació de menjadors escolars i activitats extraescolars, ja que s’ha demostrat que “passar més temps al centre educatiu permet elevar les taxes de graduació i millorar l’aprenentatge i altres indicadors socials i conductuals”, avantatges que “són més notables en el cas de l’alumnat desafavorit”.

En cas que ho necessitis, has de saber que l'administració atorga ajuts individuals de menjador (que cobreixen del tot o parcialment el cost del servei) a l'alumnat que pertany a famílies en situacions socioeconòmiques desafavorides.

Per sol·licitar un ajut, les famílies s'han d'adreçar als consells comarcals (o al Consorci d'Educació de Barcelona, en el cas dels alumnes escolaritzats en centres de la ciutat de Barcelona). Per als alumnes que s'han de desplaçar fora del seu municipi de residència per inexistència en aquest d'oferta del nivell educatiu corresponent, el servei de menjador és obligatori i gratuït. Pots trobar més informació aquí.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat