Cedida AFA Escola Auró

Protestes a Barcelona per demanar escoles lliures de contaminació

17 escoles tallen el trànsit davant del seu centre per reclamar una major pacificació i seguretat, menys contaminació i soroll

per Criar.cat
Cedida AFA Escola Auró
Més de 1.000 persones moren cada any a causa de la contaminació, segons estudis de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Hi ha evidència científica de l'afectació de la contaminació en els infants: estudis de l'IS Global, liderats pel Jordi Sunyer parlen de l'afectació en l'aprenentatge dels infants en les escoles més contaminades. 

Un de cada tres asmes infantils són provocats per la contaminació. "Creiem que la salut ha de passar per sobre de qualsevol altre interès", ens assegura en Guille López, portaveu d'Eixample Respira, una de les organitzacions que ha liderat la protesta conjuntament amb les AFA i AMPA. 


És per això que han decidit manifestar-se. "Estem promovent talls de carrer davant les escoles cada 15 dies, els divendres de 16.30h a 17h, per tal de reclamar una major pacificació i seguretat als entorns escolars: menys contaminació i menys soroll", explica en Guille. 

La ronda de protestes va començar ara farà dues setmanes amb l'Escola Auró. L'AFA d'aquesta escola, davant del problema que els representava mantenir la distància de seguretat a conseqüència d'una distribució de l'espai públic que prioritza destinar l'espai a la circulació i estacionament de vehicles particulars, va fer el pas i a partir d'aquí una quarantena d'associacions s'hi han adherit.


"Moltes AFA i AMPA es van sensibilitzar amb el tema arran al mapa de la contaminació de Barcelona que vam impulsar farà uns mesos. Això va fer que les escoles més preocupades per la salut dels infants sortíssim al carrer a protestar"; explica en Guille.

Actualment l'Ajuntament de Barcelona té en marxa el programa "Protegim les escoles", que té per objectiu revertir la situació. Però des de la plataforma Eixample Respira asseguren que és totalment insuficient i les actuacions que s'han dut a terme fins ara a les poques escoles on s'ha posat en marxa són poc ambicioses. 
 

"La principal font d'inseguretat és el trànsit. A algunes escoles, a causa de la situació tant dolenta, com seria la de l'escola Els Llorers del carrer Aragó, estan prenent mesures pal·liatives, com és el fet de posar filtres d'aire a les aules, però tot i axò, no creiem que sigui la solució. A Barcelona tenim un incendi i el que necessitem és apagar el foc", explica. 

Les Associacions de famílies reclamen una reducció dràstica de trànsit a tota la ciutat. "És incompatible que tinguem escoles davant d'autopistes. Reclamem que aquestes autopistes tornin a ser carrers", ens diu Guille López.


La mobilització no ha estat mancada de polèmica. Persones que es desplacen amb vehicles particulars han posat el crit al cel davant d'aquests talls sistemàtics. "La realitat de les escoles on es faran els talls és que les famílies no anem a buscar els infants en cotxe. Només un 1% ho fa segons enquestes internes realitzades".

Segons explica Guille López, reconeixen que és un problema complex que requereix solució dintre l'àmbit metropolità. "A d'altres barris com Sarrià si que hi ha més famílies que van als col·legis amb cotxe, però per mirar que les seves criatures estiguin en un entorn més saludable agafen el vehicle privat en perjudici dels qui vivim al centre, que no podem tenir carrers més tranquils i amb menys contaminació", ens diu.

Nens i nens de les AFA que han impulsat la mobilització han preparat també cartells i càntics. "Hem volgut involucrar també els infants en tot plegat, i la veritat és que estan molt contents que els divendres a la tarda de cada quinze dies puguin recuperar els carrers per jugar", explica en Guille.


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres