Charlesdeluvio

Dues de cada tres llars infantils detecta retards en el desenvolupament per les pantalles

Problemes de llenguatge, alteracions en el menjar i aïllament social, algunes de les afectacions segons una enquesta

13 d'octubre de 2023 a les 11:28h
Charlesdeluvio
per Criar.cat
Dues de cada tres llars infantils detecta un retard global en el desenvolupament dels infants a causa de la sobreexposició a les pantalles.

És el principal resultat d'una enquesta difosa entre els més d'un centenar de centres educatius privats adherits a l'Associació Catalana de Llars d'Infants. Gairebé el 75% dels centres assenyalen el retard en l'aprenentatge del llenguatge com el principal aspecte de desenvolupament afectat, seguit per les dificultats per menjar (46%) i per l'aïllament social (42%).


També, més del 30% identifiquen problemes a l'hora d'establir vincles relacionals amb el professorat o altres infants, dificultat per agafar el son i retard en el desenvolupament psicomotriu.


Davant d'aquesta problemàtica creixent, l'Associació Catalana de Llars d'Infants fa una crida a "protegir" els infants de les pantalles i recorda la importància que a l'etapa dels 0 als 3 anys es donin les condicions adients perquè l'infant tingui "un creixement maduratiu correcte". "Només així facilitarem que aquests nens i nenes se sentin segurs en un moment quan comencen a explorar el seu entorn", afirmen.

Rut Baqués, portaveu de l'associació, destaca que han observat, a més, que els infants que fan un ús excessiu dels dispositius mostren una tolerància més baixa a la frustració. Segons la professional, els petits viuen situacions en el seu dia a dia que no els agraden i que no satisfan la necessitat de rapidesa a la qual han acostumat el seu cervell amb les pantalles.Un altre punt que posa de manifest l'enquesta és que el 65% de les llars enquestades asseguren haver tingut famílies on el pediatre els ha recomanat portar el seu fill a un centre educatiu després d'observar aspectes alarmants en seu el desenvolupament cognitiu o psicomotriu.

"Els professionals de la medicina que atenen la primera infància, sobretot els més joves, son conscients que, en el context actual, és millor agafar la grip a una edat primerenca que els perills que comporta l'ús nociu de les pantalles", assevera Baqués.

Segons l'associació, l'aprenentatge presencial, el fet d'exercitar les seves capacitats motrius, cognitives i afectives, ha de passar per davant del digital i cal que les famílies actuïn en la mateixa per assegurar un desenvolupament saludable de l'infant.

Així mateix, gairebé el 30% de les llars enquestades afirmen haver viscut algun cas de famílies amb sospita d'un possible trastorn de l'espectre autista (TEA) en l'infant a causa de l'ús excessiu de les pantalles. "Si l'infant s'acostuma a les pantalles deixa de tenir interès per jugar, relacionar-se... i això a vegades porta la família a pensar que es pot tractar d'un TEA".
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat