ACN

Perilla la gestió dels menjadors escolars per part de les AFA?

Sense un marc regulador, les associacions de famílies asseguren que cada vegada tenen més dificultats per ocupar-se d'aquest servei

8 de maig de 2024 a les 11:00h
ACN
per Criar.cat

Les AFA de Catalunya reclamen als partits que es presenten a les eleccions del 12 de maig una llei definitiva que reguli els menjadors escolars perquè puguin seguir-se fent càrrec del servei. 

La gestió dels menjadors per part de les AFA és un model reconegut pel seu bon funcionament per part de les pròpies administracions públiques, Ajuntaments, Consells Comarcals i Generalitat de Catalunya. Però la falta d'una normativa és l'únic entrebanc que en fa perillar la seva continuïtat.


L'any 2018 es va presentar un esborrany de Decret, però va quedar aturat per tal de trobar l'encaix de les AFA en aquesta nova normativa. En un primer moment, semblava que no es podia encabir en la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP). Però, posteriorment, es va posar de manifest que sí hi ha un marc legal que permet en el cas dels serveis a les persones poder ser exclosos dels procediments de la contractació pública i utilitzar altres fórmules de relació amb l'administració com ara els convenis.


Tot i això, encara no s'ha dut a terme la normativa definitiva que ho reguli: l'anomenat nou Decret de menjadors. És aquesta manca de legislació fa entrar en contradicció els Consells Comarcals, que tenen les competències dels menjadors de les escoles públiques, delegades pel Departament d'Educació.

Cada cop més, en no haver-hi una normativa definitiva que ho reguli, alguns consells i els seus serveis legals i d'intervenció hi veuen inconvenients i es plantegen retornar les competències parcialment.

Per la seva banda, les AFA reivindiquen que els menjadors escolars haurien de ser un servei públic, gestionat per la pròpia administració de manera directa i amb mitjans propis. "És en el cas que aquest model de gestió directa no sigui possible que demanem que sigui el model de gestió per part de les AFA el que es prioritzi davant d’altres models externalitzats", manifesten."Tenim un compromís envers l'educació pública i de qualitat, per la millora de les condicions del temps de migdia i dels menjadors escolars, i del suport en la participació de les famílies. Sempre pensant en que tot això repercuteix en una millor educació pels nostres fills i filles", afegeixen.

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 

Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat