ACN

Les famílies alcen la veu per l'excés de calor a les escoles

El Departament d'Educació repartirà 3.500 ventiladors però l'Affac ho considera insuficient

17 de juny de 2024 a les 07:00h
ACN
per Criar.cat
Amb l'increment de les temperatures les queixes per la climatització a les aules es repeteixen. Una d'aquestes veus crítiques és la de les Associacions Federades de Famílies i Alumnes de Catalunya (aFFaC), que acusen el Departament d'Educació de no avançar en aquest àmbit.

La directora de l'aFFaC, Lidón Gasull, ha afirmat que tenen una "queixa generalitzada" arreu del país per la situació. Ha explicat que durant el curs han intentat treballar-ho amb la conselleria, però ha lamentat que hi ha hagut "pocs avenços".
Publicitat


A més, ha constatat que sovint la resposta és de ventiladors, una mesura que consideren clarament insuficient. Per tot plegat, ha reclamat una diagnosi i un pla concret per territoris i centres.

La problemàtica de la calor a les aules ha anat en augment pel canvi climàtic. En els darrers cursos les queixes també s'han incrementat ja que molts centres no tenen cap tipus de climatització per pal·liar les altes temperatures a l'interior de les aules.
PublicitatL'exconseller d'Educació Josep Gonzàlez Cambray va anunciar l'any passat un pla de climatització però des de les associacions de famílies critiquen que aquest no era concret i ni avançat ni s'ha concretat, a diferència del que, diuen, sí que ha fet el Consorci d'Educació de Barcelona. "Necessitem canvis estructurals i necessitem saber com s'han de fer els canvis", ha afirmat.  A més, ha apuntat que aquesta climatització ha de ser sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
Publicitat


"No els correspon a les AFA climatitzar"

En alguns casos les famílies s'han mobilitzat i han volgut comprar pel seu compte ventiladors o sistemes d'aire condicionat. Des de l'aFFaC però no recomanen que això es faci perquè "no els correspon a les AFA climatitzar els centres, li correspon al Departament o als ajuntaments". A més, ha explicat que la climatització s'ha d'adequar a l'edifici i les instal·lacions ja existents, motiu pel qual es podrien generar problemes si s'instal·len sistemes no adients.

Tot i això, la directora de l'associació ha entès que, al cap i a la fi, el que els mou és la preocupació pels seus fills. "Si ningú ho fa, són els seus fills els que estan al centre i tenen la necessitat que estiguin en condicions òptimes", ha manifestat.

Educació reparteix 3.500 ventiladors

Fonts del Departament d'Educació han informat que s'ha continuat treballant en aquesta qüestió. En primer lloc, s'ha activat ja el denominat pla d'organització de centre per altes temperatures (POCAT). D'altra banda, la conselleria té previst instal·lar 3.500 ventiladors de peu als centres escolars. A més, han apuntat que durant aquest curs ha continuat la instal·lació de sistemes de climatització.

Del total de 104 actuacions previstes, 91 ja s'han acabat, tres es troben en execució i durant l'estiu se n'instal·laran una desena més. La conselleria ha assegurat que té previst fer una avaluació de les instal·lacions i dels usos que en fan els centres en les properes setmanes. Per al curs vinent, s'ha definit una llista amb 103 actuacions per instal·lar més sistemes de climatització i la majoria d'aquests ja estan en redacció.


Pel que fa als ventiladors, Educació ha explicat que s'ha generat un nou circuit que segueix criteris tècnics per tal que els centres els puguin demanar. Així, el centre ha de fer la petició a la direcció del servei territorial, aquest analitza les peticions rebudes segons criteris tècnics -temperatura, humitat o tipologia d'edifici- i es prioritzen aquells centres que siguin titularitat del Departament, amb alta vulnerabilitat de l'alumnat -llars d'infants i centres d'educació especial-, aquells que tenen aules amb orientació sud, amb una distribució que minimitzi la ventilació creuada i que es van construir entre el 1979 i el 2007.

D'aquesta manera, els serveis territorials fan un llistat, els serveis centrals ho analitzen i s'inicia la distribució.

Ventiladors i renovació de la climatització a Barcelona

De la seva banda, el Consorci d'Educació de Barcelona també ha portat a terme diverses actuacions per pal·liar els efectes de la calor a les aules. En el marc de l'elaboració del pla de confort Ambiental es van classificar els centres en funció de diversos paràmetres de l'edifici, com l'orientació de les aules, els nivells acústics i de qualitat de l'aire de l'entorn  o la certificació energètica de l'edifici. Així, els centres es van dividir en quatre grups per tal de determinar quines accions s'havien de fer.

En detall, durant el 2023 es van subministrar 5.509 ventiladors, en 23 centres s'han posat ventiladors de sostre, en set s'han fet actuacions per aconseguir ventilació creuada, s'han posat lames de protecció solar en cinc més i s'han instal·lat 80 noves carpes i s'han cobert uns 3.500 metres quadrats amb teles per fer ombra, fins arribar a les 152 carpes, entre d'altres.

D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona té previst instal·lar a partir d'aquest mes sistemes de climatització en 24 centres educatius per tal que els puguin fer servir el curs vinent. Seran els primeres centres que es beneficiaran del Pla Clima Escola, que preveu que el consistori climatitzi un total de 170 centres des d'ara fins al 2029. La climatització consisteix a retirar la calefacció amb gas i instal·lar sistemes d'aerotèrmia així com plaques fotovoltaiques.

De fet, la promesa de l'alcalde Jaume Collboni és climatitzar tots els centres barcelonins -els instituts en queden fora perquè són de la Generalitat- en sis anys gràcies a la taxa turística.

Com l'aFFaC, CCOO ha dement un pla nacional per adaptar "urgentment" els centres educatius a la nova realitat climàtica.

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat