Paula Jaume

El test ràpid de Covid amb llet materna que ha sorprès a tothom

Hem contrastat l'experiment amb LactApp, l'empresa que té en marxa el primer estudi de la Unió Europea sobre la vacuna i lactància

Paula Jaume
per Criar.cat
Es pot transmetre la immunitat contra la Covid-19 donant pit a la teva criatura? És un dels interrogants que continuen en l'aire per l'arribada encara molt recent de la vacuna. L'especialista en Medicina Familiar i Comunitària Verónica Pleguezuelo ha sorprès, però, amb els resultats d'un test ràpid fets amb la seva llet materna després de rebre la vacuna:

"El dia 12 de gener vaig rebre la primera dosi de la vacuna. Ja fa dues setmanes, el passat dia 2 de febrer, vaig rebre la segona dosi. Avui m'he fet un test ràpid d'anticossos en sang per veure si hi havia generat IgG, i he vist que sí. No se m'ha ocorregut una altra cosa que fer un altre test, però amb la meva llet!

Així que m'he extret unes gotetes i les he posat en el test (que és vàlid per sang, sèrum i plasma, i la llet materna conté proteïnes del sèrum com les immunoglobulines) i ha estat positiu!

Això vol dir que en la meva llet hi ha anticossos IgG resultat de la vacunació. 
Què implica que en la meva llet hagi IgG? Doncs implica que és possible que també hi hagi IgA i que d'aquesta manera estigui protegint al meu fill davant el coronavirus, com passa en dones que han patit la malaltia"
 


Parlem amb LactApp, l'empresa catalana que està duent a terme el primer estudi de la Unió Europea sobre la vacuna de la Covid i la lactància, per saber quina conclusió se'n pot extreure. "El problema que tenim aquí és que aquest test està pensat per sang i altres fluids però no per llet materna", explica Laia Aguilar.


"Ara és el moment d'investigar perquè realment puguem saber si per la llet materna es pot transferir la immunitat", afegeix. LactApp té en marxa un estudi on està entre 10 i 12 extraccions de llet materna de 23 participants, tant abans com després de ser vacunades per determinar la composició de la llet.

Les mostres estan sent examinades per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del Consell Superior de recerques científiques (CSIC). "Esperem d'aquí poc tenir resultats, encara no els tenim però no creiem que triguem gaire", avança.

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres