Hi ha poques dades sobre embaràs i vacuna contra la Covid. Per això, les autoritats sanitàries han anat amb peus de plom a l'hora de recomanar-la. Recentment, l'OMS ha canviat de criteri sobre aquesta qüestió. Si bé en un principi desaconsellava el seu ús per al col·lectiu gestant, ara el recomana sobretot en casos d'embarassades que estiguin més exposades al virus.
El Departament de Salut també contempla aquest supòsit sempre que hi hagi un anàlisi mèdic previ de risc-benefici, però continua sense recomanar-ne l'ús generalitzat.
Tot i la manca d'evidències científiques comencen a publicar-se informacions d'embarassades de risc vacunades amb dades esperançadores.
Un article científic ha documentat el primer cas d'un nadó que hauria adquirit anticossos contra la Covid després de vacunar-se la seva mare. Els anticossos es van detectar en el cordó umbilical de la dona immunitzada amb la primera dosis de la vacuna Covid-19 tres setmanes abans de parir.
Així, l'estudi, de Florida Atlantic University (Estats Units), apunta a proves de la immunitat neonatal protectora induïda per la vacunació. El cas estudiat respon al d'una sanitària de primera línia que va rebre la primera dosi de la vacuna Moderna, mentre estava embarassada de 36 setmanes.
Consulta aquí l'artícle científic
El cert és que durant la gestació es recomana a les embarassades la vacuna contra la grip i la TDaP (tètanus, diftèria i tos ferina). I és que està provat que s'associa amb l'adquisició d'anticossos en el nadó, protegint-lo d'aquestes malalties. Ara cal veure si es documenten més evidències científiques per poder recomanar la vacuna contra la Covid en aquest col·lectiu amb seguretat i eficàcia.