Vince Fleming

6 dades que et faran reflexionar per educar en la igualtat les teves criatures

Un estudi posa xifres a les diferències de gènere en la infància i adolescència

8 de març de 2021 a les 11:00h
Vince Fleming
per Criar.cat
Les diferències de gènere afloren ja a la infància. Així ho evidencia un l'informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2019. Alguns d'aquests patrons anticipen moltes de les discriminacions que les dones pateixen encara avui en la societat. Famílies i escoles tenim molt a fer per evitar-ho i per això hem volgut seleccionar algunes de les dades més significatives que ens haurien de fer reflexionar: 

Mentre en la infància, tant nens com nenes es mostren molt satisfets amb la seva salut (85,2%), a l'adolescència la tendència es capgira. Són les noies adolescents les menys satisfetes amb la seva salut (47% vs. 28%) i sobretot amb el seu cos el (80% vs. 72%). 
Publicitat


«Jo crec que és igual, però pel tema de la societat, les nenes estan més pressionades pel seu aspecte que els nens a ser com més flaques, a tindre roba més bonica, cabell més bonic” (Nil, 11 anys, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera)»


En l'anàlisi més detallat de la població infantil entre 10 i 12 anys es percep com les distàncies entre nenes i nens creixen a mesura que es fan grans, sobretot entre les que es mostren poc o gens satisfetes amb el seu cos (quasi 4 punts més els nois).
Publicitat


Els esports són un dels àmbits als que els infants recorren més per donar exemples dels estereotips de gènere i les desigualtats entre nois i noies.

«A l’hora del pati estan tots els nens jugant i totes les nenes sentades» (Oriol, 11 anys, Sants)»
Publicitat


En les activitats extraescolars esportives s’observen patrons de gènere molt diferenciats, amb uns esports clarament masculinitzats: en un extrem el futbol (91% de nens-nois) i a l’altre la dansa i el patinatge (93% de nenes-noies)

En l'adolescència, la discriminació per raó de gènere afecta principalment a les noies: 1 de cada 10 noies adolescents (el 13,5%) diuen haver estat discriminades pel fet de ser noies. Segons aquest percentatge unes 4.148 noies entre 13 i 17 anys haurien estat discriminades per raó de gènere a Barcelona.


Sentir-se segur en els espais on un infant creix és un element clau per al seu desenvolupament. Els nens i les nenes se senten igualment segurs a casa que a l'escola, però en canvi les nenes se senten menys segures quan es mouen pel barri on viuen que no pas els nens (53,6% vs 45,5%).

1 de cada 10 adolescents no utilitza mètodes anticonceptius en les seves relacions sexuals amb penetració. L'any 2018, es van comptabilitzar 529 embarassos adolescents: 386 noies van interrompre voluntàriament el seu embaràs (73%) i 143 van esdevenir mares a l’adolescència (27%). En els darrers 12 anys la fecunditat adolescent s'ha reduït més d'un terç però encara hi ha molt a fer en termes d'educació sexual. 

A l'adolescència, la violència masclista pren forma en les relacions de parella i 9 de cada 10 víctimes de violència masclista ateses pel programa SARA-Jove, són noies. 

En l'àmbit de conflictes escolars, el bullying o l'assetjament escolar afecta per igual els nois i les noies adolescents. En canvi el cyberbulling, una forma d'assetjament emergent amb la irrupció de les tecnologies, freqüent i difícil d'identificar, afecta el doble de noies que de nois (13,8% vs 7,1%).

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat