Ava Sol

5 coses interessants sobre la menstruació quan ets mare

La pedagoga, escriptora, mare i activista Erika Irusta ens parla sobre menstruació i maternitats

7 de maig de 2024 a les 07:00h
Ava Sol
per Criar.cat
Quant temps triga a tornar la regla després de ser mare? És cert que si dono el pit pot ser que em vingui més tard? És normal tenir coàguls durant els loquis?

Avui la pedagoga, escriptora i activista, creadora de la xarxa social de cures i comunitat educativa per menstruants Soy1Soy4, ens explica algunes dades curioses sobre maternitats i menstruació i desmenteix mites i creences. Això és el que ens ha explicat: 


La prolactina inhibeix l'ovulació: Si has escollit donar el pit a la teva criatura i ho fas a demanda de dia o de nit i sense xumets o tetines, que sàpigues que és habitual que estiguis força temps sense tenir la regla, fins i tot anys. 

La prolactina inhibeix l'ovulació, i sense ovulació no hi ha sagnat. També és possible que tornis a sagnar o ovular al cap de pocs mesos. Que torni de seguida encara que estiguis donant a mamar no significa que estiguis fent res malament. 


Canvis de sensibilitat als mugrons: És possible que després de la primera regla la sensibilitat dels teus mugrons canviï, especialment durant l'ovulació i durant la menstruació.

Rebuig o fúria, si dones de mamar: Fins i tot pot passar que sentis cert rebuig a donar a mamar aleshores, o també pot passar que sentis una fúria a dintre que no saps d'on ve quan estàs ovulant o menstruant. Tot té una explicació i passa més vegades de les quals pensem. Això es coneix amb el nom d'agitació de l'alletament


Els loquis passen per 3 etapes i duren entre 4 i 6 setmanes. Donar a mamar ajuda a l'eficàcia de les contraccions de l'úter. Durant la primera fase pot ser que expulsem grans coàguls i pot ser normal.

Ens hem de fixar en la quantitat, textura i olor d'aquests loquis. Si notes que expulses grans "xorros" de sang fresca o fan mala olor cal que vagis immediatament a un/a especialista. 

Durant la segona fase dels loquis el sagnat pot ser o de color marró o fins i tot rosa. En les darreres fases dels loquis pot ser normal tenir uns loquis de color groguenc, de vegades fosforescent. Cal que sàpigues que el teu cos és únic i que estiguin descrites no vol dir que passis per aquestes 4 etapes. És fonamental el descans en el postpart, cuidar-te i ser cuidada. 

Menstruar sent mare pot ser més complicat que abans. No són les nostres hormones les que estan malament, sinó com està estructurat el sistema. L'autocura és revolució, però aquest sent mare necessita les cures de l'entorn perquè sigui una realitat. Ni podem fer-ho tot ni hem de fer-ho. 

Tornar a menstruar vol dir tornar a ovular. Quan el nostre eix hipotàlem hipòfisis activa de nou el comandament de l'ovulació, el vall d'hormones estradiol o progesterona, entre altres. Banyen el nostre cervell o bé activant-lo, durant la fase fol·licular abans de l'ovulació o bé calmant-te en la fase lútia, després de l'ovulació.

Segueix a l'Erika Irusta i "El camino de rubí" a les xarxes socials. Escola aquí el seu radiodiari menstrual
Arxivat a:
SexualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat