Paula Jaume

Brot de bronquiolitis: què és i com s'ha de tractar?

Què és la bronquiolitis? Què la causa? Quins són els símptomes? Es pot prevenir?

per Criar.cat
Paula Jaume

La bronquiolitis és una infecció respiratòria causada per un virus que inflama i congestiona les vies respiratòries petites del pulmó. Afecta generalment infants menors de dos anys i és freqüent durant la tardor i l'hivern, d'octubre a abril aproximadament.


Aquest any, però, la bronquiolitis ha sorprès a tothom amb un brot important a la recta final de la primavera. Hem volgut parlar-ne amb el Dr. Carlos Rodrigo, pediatra especialista en malalties infeccioses, per saber l'abast i conèixer els símptomes que l'acompanyen. 

Què és la bronquiolitis? És una infecció respiratòria que produeix una inflamació dels bronquíols, que són els conductes més petits que s'encarreguen de transportar l’oxigen pels pulmons des dels bronquis als alvèols. Aquesta inflamació provoca que es formin mocs, de manera que l’aire té dificultats per entrar i sortir dels pulmons.


La majoria dels infants afectats es recuperen espontàniament en un termini d'entre una i dues setmanes, però n'hi ha que poden requerir hospitalització i presentar posteriorment tendència a patir bronquitis de repetició.

La malaltia pot ser causada per diferents tipus de virus. El més freqüent és el virus respiratori sincicial (VRS), tot i que altres virus com el de la grip, els del refredat comú i altres menys freqüents també en poden ser l’origen.

El VRS és la primera causa d'infecció respiratòria aguda greu en forma de bronquiolitis i és cada any la primera causa d'hospitalització per infecció respiratòria en nens menors de dos anys.

Per què hi ha un ascens de bronquiolitis ara i no a l'hivern com sempre? Segons ens diu el Dr. Rodrigo està relacionat amb l'aparició del virus respiratori sincitial, que sovint apareix durant els mesos d'octubre, novembre i desembre i fins i tot gener. Aquest any a causa de les mesures de protecció davant del SARS-COV2, i/o també per la competència entre virus, a l'època on tradicionalment hi ha hagut bronquiolitis no n'hi ha hagut. 

"Ja vam veure que a Austràlia sí que augmentava a la seva primavera després de no haver tingut casos durant molt temps, la qual cosa ens va fer estar atents al fet que això pogués passar aquí. A Austràlia l'afectació ha superat fins i tot els casos que havien tingut anys anteriors i en canvi aquí a Catalunya es tracta de moment d'un petit brot, però no esperem que sigui més alt", explica el Dr.

La raó exacta, segons diu, ningú la sap del cert, a Austràlia fa sis mesos que els ha passat i encara tenen el virus allà sense saber per què. De moment només es pot especular que són aquestes les raons per les quals estan passant. "El més important és seguir amb la higiene de mans. La bronquiolitis és una malaltia freqüent amb criatures menors d'un any, que no han portat mascareta durant aquest temps i creiem que han estat les persones adultes, que potser han tingut símptomes lleus, les que han passat aquest virus als infants en baixar una mica la guàrdia", explica. 

Com es contagia? El virus es transmet a través de les gotetes que s'expulsen en tossir, esternudar o parlar. Aquestes gotetes es poden inhalar o recollir d’objectes o superfícies contaminades, si després d’haver-hi entrat en contacte es toquen els ulls, el nas o la boca.

Durant els primers 2-3 dies els símptomes de la bronquiolitis són similars als del refredat comú i poden incloure congestió nasal, tos seca i febre.

A mesura que la malaltia evoluciona, sobretot en infants menors d'un any d'edat, la tos pot augmentar i acompanyar-se de dificultat respiratòria i sorolls pulmonars (sons relativament aguts que es produeixen en respirar). Com a conseqüència, l’infant pot presentar dificultats per menjar o vòmits.

El procés acostuma a durar entre 7 i 10 dies, però la tos pot persistir fins a 2-3 setmanes.

Cal recórrer al metge urgentment si l'infant:

Respira molt ràpid.
Ha de fer molt d’esforç per respirar (se li enfonsa el pit, mou molt l'abdomen, emet un gemec en respirar).
Està endormiscat o irritable.
Rebutja els aliments o té dificultats per ingerir-los.
Vomita i té els bolquers massa secs (podria ser símptoma de deshidratació).
Presenta febre molt alta.
Té la pell, els llavis o la llengua d‘un color blavós.
Fa pauses respiratòries.

No existeix cap medicament capaç d'eliminar el virus (ni els antibiòtics ni els medicaments per a millorar l'obstrucció dels bronquis són efectius). Els tractaments ajudaran a illorar l'estat de salut dels infants i els seus símptomes.

Altres mesures per alleujar el malestar són: 

Fer rentats freqüents del nas de l'infant amb sèrum fisiològic, especialment abans de menjar i de dormir.
Col·locar l'infant en posició semiincorporada per facilitar la respiració.
Si té febre, pots donar un antitèrmic.
Donar-li de menjar més sovint i en petites quantitats.
Procurar que es mantingui hidratat.
És molt important no exposar l'infant al fum del tabac.
 
En la majoria de casos, els infants afectats evolucionen favorablement, però n’hi ha que requereixen d'ingrés hospitalari. El tractament pot incloure oxigenoteràpia per millorar la dificultat respiratòria i l'administració de líquids per via intravenosa per prevenir-ne la deshidratació.

Es pot prevenir la bronquiolitis? Aquestes mesures poden ajudar a evitar la infecció: 

Rentar-se freqüentment les mans, especialment abans de tocar l’infant o els seus estris (xumet, joguines, biberons, plats....).
Cobrir-se la boca i el nas en tossir i esternudar amb un mocador d’un sol ús i llençar-lo immediatament.
Netejar bé els objectes personals de l’infant. 
Convé evitar exposar l'infant al fum del tabac.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
El clítoris sí. Amb aigua i prou.
Imatge il·lustrativa
Anvesh
Els trajectes llargs poden resultar feixucs pels més petits de la casa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres