Vall d'Hebron

Canvi de criteri! Salut recomana la vacuna de la Covid en embarassades

Les embarassades ja poden demanar hora per vacunar-se amb Pfizer o Moderna

per Criar.cat
Vall d'Hebron
El Departament de Salut ha canviat el criteri de vacunació en persones embarassades. Si fins ara reservava el vaccí només a gestants amb patologies o exposades al virus al·legant manca d'evidències científiques, ara ja la recomana en caràcter general.  

En les darreres setmanes han sortit a la llum resultats de múltiples estudis sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes contra la Covid en dones embarassades. El col·lectiu havia estat exclòs dels assajos clínics i no hi havia dades exhaustives que avalessin el seu ús. Per això, les autoritats havien anat optat per la prudència i l'havien reservat només en casos molt específics com dones exposades per motius professionals o embarassos concrets. 


Però dos estudis americans ha demostrat que les dues vacunes d'ARNm Covid autoritzades són completament segures per a persones gestants. En tots els casos les dones van tenir bones respostes a les vacunes, produint els nivells necessaris d’anticossos neutralitzants i cèl·lules immunes conegudes com a cèl·lules T de memòria, que poden oferir una protecció més duradora. La investigació també indica que les vacunes podrien oferir protecció als lactants nascuts de mares vacunades.

El primer d'aquests estudis, publicat a JAMA, és d'un equip del Centre Mèdic Beth Israel Deaconess i la Harvard Medical School de Boston, en què es buscava saber si les vacunes protegien la mare i el nadó. Per esbrinar-ho, van inscriure 103 dones, de 18 a 45 anys, que van rebre les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna des del desembre del 2020 fins al març del 2021.


La mostra va incloure 30 dones embarassades, 16 dones que donaven lactància i 57 dones que no estaven embarassades ni donaven lactància. Les dones embarassades de l'estudi van rebre la primera dosi de vacuna durant qualsevol trimestre, tot i que la majoria van rebre les seves vacunes al segon o tercer trimestre. En general, la vacuna va ser ben tolerada, tot i que algunes dones de cada grup van desenvolupar febre transitòria després de la segona dosi de vacuna, un efecte secundari comú en tots els grups estudiats.

Després de la vacunació, les dones de tots els grups van produir anticossos contra el SARS-CoV-2. És important destacar que aquests anticossos neutralitzaven les variants preocupants del SARS-CoV-2. Els investigadors també van trobar anticossos a la sang del cordó umbilical i a la llet materna, suggerint que es van poder transmetre per proporcionar una protecció als lactants.

L'altre estudi, publicat a la revista Obstetrics & Gynecology i realitzat per un equip de Northwestern's Feinberg School of Medicine de Chicago estava enfocat a explorar qualsevol possible problema de seguretat per a les dones embarassades. L'equip va fer una primera mirada sobre els efectes negatius de la vacunació a la placenta, l'òrgan vital que sosté el fetus durant la gestació.

Els investigadors no van detectar signes que indiquessin que les vacunes havien provocat danys inesperats a la placenta en aquest estudi, que va incloure 84 dones vacunades durant l’embaràs, la majoria en el tercer trimestre. Com en l'altre estudi, la investigació va concloure que les dones embarassades vacunades havien mostrat una resposta robusta a la vacuna, produint els nivells necessaris d’anticossos neutralitzants.

Quina vacuna es posa a les embarassades?

La comissió de Salut Pública va aprovar fa unes setmanes vacunar amb Pfizer o Moderna les persones embarassades o que estiguin lactant. Es tracta de vacunes fetes amb ARN del virus, és a dir amb codi genètic. Aquestes dues vacunes no introdueix el virus directament, si no que fa que les nostres cèl·lules creïn una part. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres