Picsea

Les etapes de desenvolupament del nadó durant el primer any de vida

Què caracteritza cada fase madurativa? Per què és important respectar-les? Quins senyals d'alerta he de conèixer?

Picsea
El primer any de vida d'una criatura està ple de canvis i processos maduratius. Cada etapa té les seves particularitats i és fonamental respectar-les perquè el teu fill o filla vagi assentant els progressos amb seguretat i autonomia. 

Des del naixement fins als primers passos, la psicòloga Paola Roig descriu cadascuna de les etapes i ens apropa els perquès. També la pediatra Amalia Arce, de Món Pediàtric, ens explica quins són els senyals d'alarma que hem de conèixer per detectar qualsevol problema en el desenvolupament de les criatures. 


 Desenvolupament del nadó (de 0-3 mesos)

El desenvolupament del nadó durant els primers mesos està estretament lligat al vincle amb el cos de la mare. Sí, el que més necessita un nadó durant els primers dies (i setmanes) posteriors al naixement és el seu cos. T'ho expliquem aquí: 
 Desenvolupament del nadó (de 3-6 mesos)

Cap als tres mesos de vida comença una etapa molt important en el desenvolupament d’un nadó. Més o menys a partir d’aquesta edat la criatura comença a sentir que té molt més control. Gaudeix més del seu cos i es descobreix:

 

 Desenvolupament del nadó (de 6-9 mesos)

A partir dels sis mesos, el nadó experimenta una completa transformació. Passa de tenir una exploració del món limitada al que tenia davant o al seu abast a convertir-se en personetes capaces de desplaçar-se. Criatures aventureres, que tenen idees i plans propis. Tots aquests canvis resulten molt plaents i estimulants, però a la vegada, també espanten una mica i neguitegen:

 

 Desenvolupament del nadó (de 9-12 mesos)

A la recta final del primer any de vida acaba la famosa exterogestació, aquests mesos en què el nadó, tot i estar ja fora de l’úter, necessita unes condicions semblants a les que tenia a dins per acabar de gestar-se, de formar-se. Durant aquest temps, a poc a poc, el nadó ha anat entenent que ell és algú separat de la seva mare. Ha après molt sobre els seus propis sentiments i inicia una etapa de relacions més complexes, estimulants i també gratificants:

 

Desenvolupament del nadó: quins són els senyals d'alarma?

Quins són els primers senyals d'alarma que ens avisen que hi pot haver un problema en el desenvolupament del nadó? És bo estimular-los perquè s'aixequin o caminin? Quines dificultats són motiu de preocupació? Hi ha una edat concreta per començar a parlar? Aquí tens les respostes: 

 


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres